12.12.2015 21:36

PSV geeft Europese triomf geen vervolg: 1-1

Joshua Brenet (r.) moet in de achtervolging bij Nathan Rutjes (l.) tijdens het competitieduel PSV - Roda JC Kerkrade. (12-12-2015)
Joshua Brenet (r.) moet in de achtervolging bij Nathan Rutjes (l.) tijdens het competitieduel PSV - Roda JC Kerkrade. (12-12-2015)

Na het behalen van de achtste finale in Europa lukte het PSV zaterdag niet om ook te presteren in de Eredivisie. In eigen huis kwam PSV pas een kwartier voor tijd echt tot leven, maar tegen Roda JC was het te laat: 1-1. Hierdoor wordt het Champions League-feestje in Eindhoven ruw verstoord, aangezien concurrenten Ajax en Feyenoord kunnen profiteren van het Brabantse puntenverlies.

Roda JC kwam al vroeg in de problemen tegen PSV, dat de wedstrijd snel wilde beslissen. De promovendus had het niet meer, maar overleefde de openingsfase wel. De Eindhovenaren besloten om het vervolgens over een andere boeg te gooien, maar ook met zorgvuldig gekozen positiespel werden de Limburgers niet uit elkaar gespeeld. Roda JC kreeg na vijftien minuten spelen zelfs de grootste kans van de wedstrijd, maar Hicham Faik kon niet profiteren van een slordige aanname bij Santiago Arias. Hij kon uithalen vanaf de zestien, maar Jeroen Zoet pakte de inzet uit de rechterhoek.

Ook in de tweede helft begon PSV scherp en alert, maar weer overleefde Roda JC. Sterker nog, de promovendus kwam op voorsprong in Eindhoven. Edwin Gyasi werd, in buitenspelpositie, gevonden in de zestien, kapte Jeffrey Bruma uit op de achterlijn en gooide bal hard voor. Van dichtbij tikte Tomi Jurić de bal in, maar het was Joshua Brenet die de bal met zijn hand ongelukkig in de verre hoek werkte: 0-1. Phillip Cocu greep vervolgens in door Adam Maher te brengen en dit had effect. Na 75 minuten strak verdedigen door Roda JC werd Davy Pröpper over het hoofd gezien bij een vrije trap van Andrès Guardado. Bij de eerste paal kopte Pröpper de bal knap achterwaarts in, waarmee hij Benjamin van Leer passeerde: 1-1.

Voor Roda JC was dit het signaal om te beginnen met tijdrekken. De spelers van PSV raakten geïrriteerder naarmate de negentigste minuut dichterbij kwam, maar daardoor vergat de ploeg door te drukken op de promovendus. Hierdoor hield Roda JC stand in Eindhoven en pakte het een belangrijk punt in Eindhoven.

Voor Roda JC is het weliswaar de twaalfde Eredivisie-wedstrijd op rij dat het niet weet te winnen, maar tegen PSV zal dit gelijkspel als een overwinning voelen. PSV moet na de Champions League-triomf op de blaren zitten en toekijken hoe Feyenoord en Ajax zondagmiddag kunnen uitlopen. De Amsterdammers spelen tegen FC Utrecht, Feyenoord neemt het op tegen FC Groningen.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner