16.02.2016 22:41

Benfica legt Zenit pas laat over de knie

Het leek er lange tijd op dat de wedstrijd in de achtste finale van de Champions League tussen SL Benfica en Zenit St. Petersburg zonder doelpunten zou eindigen. In de blessuretijd kwam er echter toch nog een winnaar. Jonas zorgde er met de late 1-0 voor dat de Portugezen een eerste stap richting de kwartfinale hebben gezet.

Het team van trainer André Villas-Boas begon met een duidelijke missie aan het duel in het Estádio da Luz: vooral niet verliezen. De Russen zakten vanaf de eerste minuut in op de eigen helft, lieten het balbezit aan SL Benfica en gokten op de counter. Hoewel Zenit St. Petersburg een paar keer aan een gevaarlijke tegenaanval begon, werd doelman Júlio César in de eerste helft niet getest.

SL Benfica slaagde er in het eerste bedrijf zelden in om een gaatje te vinden in de Russische defensie, maar ondernam wel twee gevaarlijke pogingen. Het eerste goede schot van de Portugezen werd gelost door Pizzi, die met zijn punter op doelman Yuriy Lodygin stuitte. De Russische goalie hoefde bij het schot van Jonas niet in actie te komen. Via het lichaam van Nicolas Lombaerts schoot de Braziliaan rakelings naast.

Waar Zenit St. Petersburg voor rust slechts één keer gevaarlijk werd, moest Júlio César aan het begin van de tweede helft twee keer in actie komen. Axel Witsel was tot tweemaal toe degene die de doelpoging ondernam. De eerste, een schot van een meter of twintig, was het gevaarlijkst. César ging echter goed naar de grond en stopte de inzet. De kopbal die even later volgde, werd eenvoudig gestopt door de Braziliaan.

Naarmate de tweede helft vorderde, begon SL Benfica meer aan te dringen. Dat leidde twintig minuten voor tijd tot de grootste kans van de wedstrijd. Door een prachtige beweging ontdeed Nicolás Gaitán zich van zijn directe tegenstander en kwam hij oog in oog met Lodygin. De Argentijn slaagde er echter niet in om de goalie te verschalken. Nadat Domenico Criscito zijn tweede gele kaart ontving en van het veld werd gestuurd, maakte SL Benfica toch nog de bevrijdende 1-0. Op aangeven van Gaitán kopte Jonas raak.

Op woensdag 9 maart staan SL Benfica en Zenit St. Petersburg weer tegenover elkaar. De Russen kunnen zich in de return niet weer verstoppen, want zij zullen minimaal één keer moeten scoren om door te stoten tot de kwartfinale van de Champions League.

Door: Vincent Houttuin