25.02.2016 22:57

Memphis en Rashford helpen United verder

Memphis Depay snelt voorbij zijn tegenstander tijdens het Europa League-duel van Manchester United met FC Midtjylland. (25-02-2016)

Manchester United heeft ten koste van FC Midtjylland donderdagavond de achtste finale van de Europa League bereikt. De ploeg van trainer Louis van Gaal speelde een uitstekende wedstrijd met een hoofdrol voor een achttien jarige debutant. Uiteindelijk stopte de teller op het scorebord bij 5-1.

Aan de zijde van Manchester United gunde Van Gaal een basisplaats aan zijn landgenoten Daley Blind en Memphis Depay. Met name laatstgenoemde maakte indruk met een serie acties waar het talent van afdroop. Doordat Anthony Martial tijdens de warming-up geblesseerd afhaakte, mocht de achttienjarige Marcus Rashford als spits debuteren.

De thuisploeg creëerde in het eerste bedrijf kans op kans, maar faalde keer op keer in de afwerking. Pione Sisto was aan de andere kant wel scherp. De Deense international, nog altijd begeerd door Ajax, kapte en draaide zich vrij in het strafschopgebied van United om vervolgens knap tegendraads binnen te schieten (0-1). Het antwoord van de thuisploeg liet slechts enkele minuten op zich wachten. Nikolaj Bodurov hielp een handje door een voorzet van Depay achter zijn eigen doelman te werken (1-1).

Nog voor de rust hoopte United de 2-1 te maken, maar achtereenvolgens beloonden Morgan Schneiderlin (kopbal op de paal) en Juan Mata (gemiste strafschop) hun ploeg niet voor een uitstekende tweede helft. Daardoor gingen de teams met een gelijke stand aan de thee. Die thee was nog niet achter de kiezen toen de eerste mogelijkheden van de tweede helft al een feit waren. Schneiderlin (volley) en Ander Herrera (kopbal) hadden het geluk echter niet aan hun zijde.

Dat geluk was na 64 minuten wel aan de zijde van Rashford. De debutant lette goed op toen Mata de bal nog net voor de achterlijn kon voorgeven en liep simpel binnen (2-1). Vervolgens nam de druk van United nog verder toe. Een kwartier voor tijd bezweek de Deense landskampioen dan ook voor de derde keer toen Rashford zijn droomdebuut compleet maakte door een voorzet van rechtsback Guillermo Varela binnen te schuiven (3-1).

In de slotfase kreeg United nog een tweede strafschop nadat Memphis de hand van Kian Hansen vond. Deze werd uitstekend binnengeschoten door Herrera (4-1), waarna uitblinker Memphis het spektakelstuk afsloot met een lage knal (5-1). Dat gebeurde overigens nadat de directe tegenstander van de Nederlander, André Rømer zijn tweede gele kaart had ontvangen.

Met de 5-1 zege werd de 1-2 nederlaag uit het heenduel uiteindelijk ruimschoots goed gemaakt door de Red Devils, die zich hierdoor melden bij de laatste zestien van de Europa League.

Door: Joey Knobben