09.03.2016 19:59

Benfica naar kwartfinale na late doelpunten

SL Benfica heeft dinsdag een plekje in de kwartfinale van de Champions League bemachtigd. Tegen Zenit St. Petersburg waren late goals van Nicolás Gaitán en Anderson Talisca, na de 1-0 in Portugal, genoeg voor de volgende ronde.

Na de heenwedstrijd in Lissabon had Zenit de taak om in ieder geval eenmaal te scoren zonder een goal tegen te krijgen. Als Benfica zou scoren, moesten de Russen drie keer scoren om de hoop op een kwartfinale levende te houden.

In de eerste helft ging het vooral gelijk op. Beide ploegen creëerden één noemenswaardige kans. Zenit kwam in de zevende minuut bijna tot de openingstreffer toen Artem Dzyuba de bal ineens op de slof nam na een hoge dieptebal van Danny, maar de Rus zag zijn poging net voor het doel van Ederson langs gaan. Aan de andere kant zorgde de achttienjarige Renato Sanches bijna voor de 0-1 in de twintigste minuut. Met een heerlijk schot van zo'n twintig meter verraste hij keeper Yuriy Lodygin, alleen de bal ging rakelings naast het doel van de goalie. Verder kwamen de gelijkwaardige ploegen niet tot mogelijkheden.

Na de hervatting duurde het even tot het moeizaam spelende Zenit tot kansen kwam. Na een uur voetballen kwam het eindelijk weer dicht bij een goal, toen de zojuist ingevallen Igor Smolnikov pardoes een enorme kans kreeg om de 1-0 binnen te lopen. Hij kreeg een goed aangemeten voorzet van Hulk op zijn bordje, alleen eindigde zijn doelpoging recht in de handen van Ederson.

In de 69ste minuut zorgde het offensief dat Zenit na een uur inzette voor een goal. Zhirkov wachtte na een vermeende overtreding geduldig met voorzetten tot Hulk was gearriveerd om de bal in te koppen. Beiden voerden dit foutloos uit, waardoor de Russische thuisploeg op de bevrijdende 1-0 kwam. Het leek af te stevenen op een verlenging, maar in de 85ste minuut werd het alsnog 1-1. Een fantastisch afstandsschot van Raúl Jiménez werd via Yuriy Lodygin en de lat nog uit het doel gehouden, alleen Gaitán was zeer alert, waardoor hij de gelijkmaker tegen de touwen kon koppen. Hiermee werd iedere hoop voor Zenit weggehaald, want de Russen moesten nu tweemaal scoren om nog door te gaan. Als slot werd het in de allerlaatste seconde ook nog 1-2 voor de Portugezen, omdat invaller Talisca met een goed schot Lodygin passeerde en een overwinning veiligstelde voor Benfica.

Daar bleef het bij, waardoor Benfica doorgaat naar de kwartfinale in het kampioenenbal. Wie het daar treft, wordt op 18 maart tijdens de loting bekend. Real Madrid en VfL Wolfsburg verzekerden zich dinsdag al van de volgende ronde, Chelsea en Paris Saint-Germain maken later op de woensdagavond uit wie zich ook mag melden in de kwartfinale.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner