14.04.2016 22:58

Liverpool wint na knotsgek duel op Anfield

Liverpool toonde donderdagavond in eigen huis enorm veel veerkracht. Na een 1-3 achterstand won de ploeg in blessuretijd met 4-3 van Dortmund en plaatste zich zo voor de halve finale van de Europa League.

Na het 1-1 gelijke spel in eigen huis in de heenwedstrijd wist Borussia Dortmund dat het in Liverpool minimaal één keer zou moeten scoren om kans te hebben op een plek in de halve finale. En met die boodschap kwamen de Duitsers ook uit de startblokken. Dortmund begon veel feller dan Liverpool en dat betaalde zich al snel twee keer uit. Binnen tien minuten stond de ploeg met 0-2 voor.

Na vijf minuten verloor Coutinho in een Liverpool-aanval slordig de bal, waarna het speeltuig er enkele seconden later aan de andere kant in lag. Via Gonzalo Castro kwam de bal uit bij Pierre-Emerick Aubameyang. Die zag zijn schot nog worden gekeerd door Simon Mignolet, maar de rebound was daarna een makkelijke prooi voor Henrikh Mkhitaryan.

Nog geen vijf minuten later was Aubameyang wel trefzeker. Een goede actie van Reus, wederom na een aanval van Liverpool, stelde de spits in staat om vanaf de rand van de zestien verwoestend hard uit te halen. Mignolet was andermaal kansloos en Dortmund bezorgde zichzelf een opstapje naar een makkelijke avond.

Na de 0-2 werd Liverpool wakker en begon het ook aan de wedstrijd mee te doen. De thuisploeg kende een goede fase, maar vergat zichzelf voor de rust te belonen met een treffer. Kort na de rust deed de ploeg dat wel. Divock Origi bracht Anfield in rep en roer door een paar minuten na de rust de bal onder doelman Roman Weidenfeller door te punteren voor de 1-2.

Op het moment dat heel Liverpool geloof begon te krijgen in een positieve afloop, herpakte Dortmund zich weer. Mede ingegeven door slordig spel werden de bezoekers sterker. Een prachtige steekbal van Mats Hummels bracht Marco Reus na een klein uur spelen vrij in de zestien. Met een strak schot, laag in de verre hoek, bracht hij Dortmund op 1-3 en gooide daarmee de wedstrijd, zo dacht iedereen, op slot.

Ruim tien minuten na de treffer van Reus deed Liverpool weer iets terug. De thuisploeg had even nodig om van de derde tegentreffer te bekomen, maar herpakte zich aardig. Coutinho combineerde in het centrum goed met James Milner. De Braziliaan haalde met rechts vervolgens hard uit en liet met een laag schot vanaf twintig meter Weidenfeller voor de tweede keer deze wedstrijd een bal uit zijn doel vissen.

Met nog een klein kwartier te gaan leek Dortmund de buit wel binnen te hebben, maar verdediger Mamadou Sakho kopte geheel vrijstaand een hoekschop binnen voor de 3-3. Na deze gelijkmaker was het voor Dortmund een kwestie van overleven en voor Liverpool een kwartier van alles of niets. Lang leek het wonder er niet meer in te zitten, tot in de blessuretijd. Uit een vrije trap ontweek de ingevallen Daniel Sturridge de buitenspelval. Hij bediende James Milner, die op zijn beurt de bal bij de tweede paal op het hoofd van Dejan Lovren afleverde. De verdediger kopte de bal binnen en gaf het wonder van Anfield daarmee gestalte.

Door: Dennis Korpel