24.05.2016 14:00

In deze stadions spelen de landen op het EK

Tijdens het EK in Frankrijk spelen de landen in de nodige voetbaltempels die het land tot zijn beschikking heeft. Voetbal.com zette de stadions op een rijtje, met daarbij de bijzondere eigenschappen van onder meer de onderkomens van Olympique Marseille en Paris Saint-Germain.

Stade de France
In de voorstad Saint-Denis van Parijs staat het Stade de France, het stadion van het nationale elftal van Frankrijk. Het is tijdens het EK het grootste stadion waarin gespeeld wordt. Het onderkomen is geschikt voor verschillende sporten: voetbal, rugby en atletiek. Daarnaast traden onder meer Beyoncé, The Rolling Stones en André Rieu op in het enorme onderkomen. In 1998 werd Frankrijk in Stade de France Wereldkampioen door in de finale Brazilië met 3-0 te verslaan.
>>Bekijk hier welke wedstrijden op het EK in het Stade de France worden gespeeld
Capaciteit: 80.000                                                                                         
Geopend: 1998
Bespeler: Frankrijk

Vélodrome

Sinds het stadion van Olympique Marseille in 2014 een grote renovatie heeft ondergaan, komt het oog niks te kort aan de binnen- en buitenkant van het gebouw. Voor die tijd had Vélodrome nog geen dak, waar dat nu wel het geval is. De verbouwing is ten goede gekomen aan de sfeer op de tribunes, wat voor een enorm feest tijdens het EK moet zorgen. Sinds 1970 is het de thuisbasis van Marseille, dat het voorheen deelde met een lokale rugbyclub. Nederland speelde er ooit drie interlands en verloor er in de reguliere speeltijd nog nooit.
>>Bekijk hier welke wedstrijden op het EK in Vélodrome worden gespeeld
Capaciteit: 67.394
Geopend: 1937
Bespeler: Olympique Marseille

Stade des Lumières

Met het oog op het EK liet Olympique Lyon een nieuw stadion bouwen dat in de eerste maand van dit jaar werd geopend. Daarmee liet Lyon Stade de Gerland achter zich. In totaal kostte de bouw van Stade des Lumières een kleine vijfhonderd miljoen euro. Tijdens het toernooi zullen er zes EK-duels in dit stadion afgewerkt worden, waarvan vier groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale. België heeft de eer om samen met Italië de eerste wedstrijd te verzorgen.
>>Bekijk hier welke wedstrijden op het EK in Stade des Lumières worden gespeeld
Capaciteit: 59.500                                                                                         
Geopend: 2016
Bespeler: Olympique Lyon

Stade Pierre Mauroy

Ook LOSC Lille heeft de beschikking over een stadion dat relatief nieuw is. In 2012 werd Stade Pierre-Mauroy opgeleverd. Het is vernoemd naar de voormalig burgemeester van Lille, die tussen 1981 en 1984 ook de Franse primeminister was. Hij overleed in 2011. Bijzonder aan het stadion is dat de helft van het veld omhoog kan en op de andere helft geplaatst kan worden, waardoor ook concerten en andere sporten mogelijk zijn. Bovendien heeft het een schuifdak, zodat slecht weer geen obstakel is.


>>Bekijk hier welke wedstrijden op het EK in Stade Pierre Mauroy worden gespeeld
Capaciteit: 50.186
Geopend: 2012
Bespeler: LOSC Lille

Parc des Princes

Paris Saint-Germain mag dan wel de grootste club van Frankrijk zijn, dat is niet terug te zien in de capaciteit van het stadion. Voor PSG maakten ook RC Paris en Paris FC gebruik van de tempel. Vanwege het EK is de capaciteit overigens vergroot van 48.000 naar 51.000. Het diende lange tijd ook als nationaal stadion, maar die rol is in 1998 overgenomen door het Stade de France. Het Parc des Princes was in het verleden onder meer het toneel voor grote sportevenementen als de Olympische Spelen, Ronde van Frankrijk, WK Rugby en de finale van de UEFA Cup.
>>Bekijk hier welke wedstrijden op het EK in Parc des Princes worden gespeeld
Capaciteit: 51.000                                                                         
Geopend: 1897
Bespeler: Paris Saint-Germain

Matmut Atlantique

Ook Girondins Bordeaux kreeg met het oog op het EK in eigen land een nieuw stadion. De ploeg verliet Stade Chaban-Delmas om in een moderner onderkomen te gaan spelen.  Het stadion deed in 2015 dienst tijdens de halve finales van de nationale Franse rugbycompetitie. Op 23 mei 2015 speelden Bordeaux en Montpellier de eerste wedstrijd in het nieuwe bouwwerk. Dat duel eindigde in een 2-1 overwinning voor de thuisploeg.
>>Bekijk hier welke wedstrijden op het EK in Matmut Atlantique worden gespeeld
Capaciteit: 42.052                                                                                         
Geopend: 2015
Bespeler: Girondins Bordeaux

Stade Bollaert-Delelis

De naam Bollaert is afkomstig van een commercieel directeur van een plaatselijk mijnbouwbedrijf die vlak voor de opening van het stadion van RC Lens overleed. In 2013 werd de naam Delelis toegevoegd. André Delelis was jarenlang burgemeester van de stad Lens. Hij redde de club toen het failliet ging, maar overleed in 2012. Lens week tijdens het seizoen 2014/2015 uit naar andere stadions omdat het eigen onderkomen werd verbouwd voor het Europees Kampioenschap.
>>Bekijk hier welke wedstrijden op het EK in Stade Bollaert-Delelis worden gespeeld
Capaciteit: 41.649                                                                         
Geopend: 1933
Bespeler: RC Lens

Allianz Riviera

Ook Nice kreeg een nieuw stadion met het EK in eigen land in het achterhoofd. Voorheen speelde Nice in het Stade Manicipal du Ray. Het nationale team van Frankrijk speelde op 1 juni 2014 de eerste officiële interland in het stadion. Dat deed het tegen Paraguay in de voorbereiding op het WK in Brazilië. Door een late treffer van de bezoekers eindigde dat duel in 1-1. In totaal worden er vier EK-wedstrijden gehouden in het stadion, waaronder een achtste finale.
>>Bekijk hier welke wedstrijden op het EK in de Allianz Riviera worden gespeeld
Capaciteit: 35.624                                                                         
Geopend: 2013
Bespeler: OGC Nice

Stade Geoffroy Guichard

In zijn tijd bij AS Saint-Étienne speelde Ricky van Wolfswinkel de thuiswedstrijden in dit stadion. Het stadion is naast de thuisduels van de Ligue 1-club in het verleden ook gebruikt voor een aantal internationale voetbaltoernooien: EK 1984, WK 1998 en de Confederations Cup van 2003. Naast voetbal wordt het stadion ook gebruikt voor rugby. Het stadion draagt bovendien de bijnaam De Groene Hel, vanwege de fans die voornamelijk in de jaren 60 en 70 voor veel sfeer zorgden.
>>Bekijk hier welke wedstrijden op het EK in Stade Geoffroy-Guichard worden gespeeld 
Capaciteit: 35.616                                                                         
Geopend: 1931
Bespeler: AS Saint-Étienne

Stade Municipal

Het kleinste stadion van het EK staat in Toulouse. Het stadion is gebruikt voor twee Wereldkampioenschappen voetbal, namelijk die van 1938 en 1998. Ook dit onderkomen wordt gebruikt voor rugby. De plaatselijke rugbyclub Stade Toulousain speelt soms in Stadium Municipal. Op het EK worden er vier duels in het stadion van Toulouse FC gespeeld, waaronder het duel tussen Spanje en Tsjechië in Groep D.
>>Bekijk hier welke wedstrijden op het EK in Stade Municipal worden gespeeld   
Capaciteit: 35.575                                                                          
Geopend: 1937
Bespeler: Toulouse

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner