03.06.2016 10:00

Groep A uitgelicht: Frankrijk grote favoriet

Olivier Giroud zet Frankrijk in het oefenduel met Kameroen weer op voorsprong. Hij maakt vlak voor rust de 2-1. (30-05-2016)
Olivier Giroud zet Frankrijk in het oefenduel met Kameroen weer op voorsprong. Hij maakt vlak voor rust de 2-1. (30-05-2016)

Voor het eerst in de geschiedenis doen er deze zomer 24 landen mee aan het EK. Verdeeld over zes groepen zullen deze landen de strijd met elkaar aangaan in Frankrijk. Voetbal.com licht alle groepen uit, te beginnen Groep A.

Over exact een week barst het EK los. Zoals gebruikelijk zal de organisator het eindtoernooi openen. Met een wedstrijd tussen Frankrijk en Roemenië zal het startschot worden gegeven voor het EK met het grootste deelnemersveld ooit. Een dag later nemen de andere twee landen in Groep A het tegen elkaar op: nieuwkomer Albanië en Zwitserland, dat in een vormcrisis verkeert.

De Franse missie

Frankrijk is niet enkel de gedoodverfde favoriet in Groep A, maar ook één van de topfavorieten om op 10 juli het toernooi te winnen. De Fransen beschikken over een ijzersterke selectie en kunnen het zich permitteren om spelers als Franck Ribéry, Karim Benzema, Alexandre Lacazette en Hatem Ben Arfa thuis te laten, zonder echt aan kwaliteit in te boeten.

De manschappen van bondscoach Didier Deschamps nemen het na het openingsduel met Roemenië eerst op tegen Albanië en daarna Zwitserland. Het Franse volk verwacht niets minder dan negen punten van hun helden. Wordt Frankrijk eerste in de groep, dan zal de nummer drie van Groep C, D of E de tegenstander worden in de achtste finale.

Crisis in Zwitserland

Zwitserland plaatste zich voor het EK door in een kwalificatiegroep met Engeland op de tweede plaats te eindigen. Ook in Frankrijk zullen de pijlen van de Zwitsers gericht zijn op de tweede plek in de groep. Wil het team van Vladimir Petković dat bewerkstelligen, dan zal wel beter moeten worden gepresteerd dan de laatste weken. De oefenduels met Ierland (0-1), Bosnië-Herzegovina (0-2) en België (1-2) gingen allemaal verloren. Vrijdagavond oefent Zwitserland tegen Slovenië voor de laatste keer voor de start van het EK.

Zwitserland heeft kwalitatief niet zo'n goede selectie als Frankrijk, maar is wel een land om rekening mee te houden. Met Stephan Lichtsteiner en Ricardo Rodríguez als aanvallende backs, kunnen de Zwitsers het veel landen lastig maken. De altijd gevaarlijke Xherdan Shaqiri (Stoke City) en Arsenal-aanwinst Granit Xhaka zijn andere blikvangers van Zwitserland.

Outsiders Roemenië en Albanië

In tegenstelling tot Frankrijk en Zwitserland kent de Roemeense EK-selectie weinig grote namen. De tegenstanders in Groep A zullen echter ongetwijfeld wel weten dat de Roemenen onlangs nog Spanje op 0-0 hielden. Dat Roemenië geen echte afmaker in huis heeft, kan ze op het eindtoernooi opbreken. Het team van bondscoach Anghel Iordănescu scoorde in de tien EK-kwalificatiewedstrijden slechts elf keer.

Het laatste land van Groep A is Albanië, dat debuteert op het EK. De Albanezen worden misschien wel dé verrassing van het toernooi. Albanië hield in de EK-kwalificatie gerenommeerde voetballanden als Denemarken en Servië onder zich. Het hechte collectief van bondscoach Giovanni De Biasi zal waarschijnlijk Frankrijk boven zich moeten dulden, maar kan verrassen tegen Zwitserland en Roemenië.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner