10.06.2016 22:54

Payet helpt Frankrijk in extremis aan zege

Lang leek Frankrijk op vrijdagavond in de openingswedstrijd van het EK tegen een domper aan te lopen, totdat Dimitri Payet vlak voor tijd verwoestend uithaalde en de 2-1 zege tegen Roemenië daarmee veilig stelde.

In het Stade de France was er na vier minuten al bijna een stunt in de maak. Roemenië begon sterk aan de wedstrijd en kreeg uit een hoekschop een levensgrote kans. Bij de tweede paal leek Bogdan Stancu de bal van dichtbij al snel binnen te kunnen tikken, maar de aanvaller schoot de bal vol tegen doelman Hugo Lloris aan, tot grote opluchting van het hele stadion.

Na deze wake-up call voor het thuisland, werd Frankrijk snel sterker. Na een klein kwartier raakte Antoine Griezmann via een kopbal de paal namens Frankrijk en na iets meer dan een half uur was Griezmann wederom dicht bij de openingstreffer. De aanvaller van Atlético Madrid zag zijn poging toen echter net naast het Roemeense doel gaan. Ook spits Olivier Giroud kreeg nog een goede mogelijkheid, maar zijn kopbal ging in de blessuretijd net over het Roemeense doel heen.

Vol goede moed kwam Roemenië na de rust uit de kleedkamer, en wederom kreeg de ploeg een snelle kans middels Stancu. Deze keer dook hij drie minuten na de rust op achter de rug van de verdedigers, maar al vallend volleerde hij de bal naast het doel van Lloris.

Na deze tweede waarschuwing herpakte Frankrijk zich. Aan de hand van Dimitri Payet gingen de Fransen op zoek naar de treffer. De aanvaller bediende achtereenvolgens Giroud, Paul Pogba en wederom Giroud met heerlijke voorzetten. De eerste twee pogingen belanden nog tegen doelman Ciprian Tătăruşanu aan, maar bij de derde poging taste de doelman mis en kon Giroud binnen koppen en de 1-0 maken.

Heel lang kon Frankrijk echter niet van de voorsprong genieten. Nicolae Stanciu werd een kleine tien minuten na de treffer door Patrice Evra gehaakt in de zestien, waarna de scheidsrechter de bal op de stip legde. Stancu benutte zijn derde grote mogelijkheid van de avond wel, door Lloris de verkeerde kant op te sturen.

Na de gelijkmaker trok Roemenië zich massaal terug. De gele muur stond prima, waardoor Frankrijk in de laatste twintig minuten amper tot echt gevaarlijke doelkansen wist te komen. De wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan, totdat Payet vlak voor tijd vond dat het genoeg was. Met zijn linker haalde de aanvaller van net buiten de zestien verwoestend uit en bezorgde Frankrijk daarmee een benauwde 2-1 zege in deze openingswedstrijd.

Door: Dennis Korpel