11.06.2016 19:54

Wales bekroont EK-debuut met overwinning

Hal Robson-Kanu (m.) is in extase na het scoren van de 2-1 tijdens het EK-duel Wales - Slowakije (11-06-2016).

Wales heeft zaterdagavond zijn openingswedstrijd op het EK tegen Slowakije gewonnen. In het duel tussen de twee EK-debutanten was een late treffer van Hal Robson-Kanu genoeg voor de beslissing.

Het openingsduel van poule B was een debuutwedstrijd voor beide ploegen. Zowel Wales als Slowakije nam voor het eerst deel aan een EK. Dat zou een uitleg kunnen zijn voor de behoorlijke drive die beide teams vanaf het begin vertoonden. Al in de derde minuut was Slowakije erg dicht bij de openingstreffer; Marek Hamšík dribbelde langs de gehele Wales-defensie en dacht voor een open doel binnen te kunnen schuiven, maar ternauwernood was daar nog Ben Davies, die de bal vlak voor het doel weggleed.

Aan de andere kant was het in de tiende minuut wél raak; sterspeler Gareth Bale mikte een vrije trap van zo'n 25 meter naast Matúš Kozáčik, die niet had gerekend op de zwabberbal die de Welshman produceerde. Zodoende stond de 1-0 op het scorebord, een stand waar Slowakije niks aan wist te doen in het restant van de eerste helft. De Slowaken hadden moeite om de soms toch zwak ogende defensie van Wales te doorbreken.

In de tweede helft kwam Slowakije iets meer in de wedstrijd en dat zorgde na ruim een uur spelen zelfs voor de gelijkmaker. Ondrej Duda, die amper een minuut in het veld stond, zorgde voor de belangrijke 1-1. Hij kon de bal vrij gemakkelijk binnenschuiven na een mooie voorbereidende actie van Róbert Mak. Hierdoor stond het, ondanks drie kwartier aan relatief zwak spel van de Slowaken, toch weer gelijk in Bordeaux.

In het restant van de wedstrijd was het toch Wales dat wat meer risico nam om zichzelf naar de beslissende 2-1 te voetballen. In de 73ste minuut kwam Aaron Ramsey dichtbij met een kopbal, maar hij sprong net niet hoog genoeg om de bal op doel te krijgen. In de 81ste minuut was het wél raak. Wederom zorgde een invaller voor de goal; ditmaal scoorde aanvaller Hal Robson-Kanu. Hij raakte de bal met zijn scheenbeen, maar juist daardoor stond Kozáčik op het verkeerde been en rolde de bal binnen. Dit bleek de beslissende treffer in deze openingswedstrijd van poule B.

Wales zet dankzij de overwinning een erg belangrijke stap richting progressie in dit EK. Aangezien de vier beste nummers drie ook nog doorgaan, is één punt uit de komende twee wedstrijden misschien al wel genoeg voor de tweede ronde. Slowakije moet in de duels met Engeland en Rusland flink aan de bak om nog een kans te maken op de achtste finale.

Door: Nino Vermeulen