11.06.2016 22:50

Engeland verspeelt zege in extremis

Wayne Rooney (r.) en Harry Kane (l.) balen na een gemiste kans van Engeland tijdens het EK-duel met Rusland. (11-06-2016)

Engeland leek op zaterdagavond voor het eerst in haar geschiedenis een eerste wedstrijd op een EK te gaan winnen, maar een late kopgoal van Vasiliy Berezutskiy bracht Rusland op 1-1 en bezorgde zijn land daarmee toch nog een punt.

In Marseille was Engeland vanaf de aftrap de bovenliggende partij. Het wist Rusland direct haar wil op te leggen en hield het tempo zeer hoog. Met goed combinatievoetbal, voornamelijk via de rechterkant, stond Kyle Walker geregeld aan de basis van een aanval van de Engelsen. De rechtsback bediende Dele Alli en Adam Lallana, maar beide spelers hadden het vizier niet op scherp.

Na ruim een kwartier moest doelman Joe Hart voor het eerst handelend optreden, na een vrije trap van Rusland. De bal belandde in de zestien op het hoofd van Sergey Ignashevich, maar hij kopte recht op de Engelse goalie. Ruim tien minuten voor de rust kende een schot van Wayne Rooney hetzelfde lot aan de andere kant van het veld. Alli dribbelde zich behendig langs twee verdedigers, waarna hij Rooney op de rand van de zestien bediende. De Engelse aanvoerder liet de bal opstuiteren en volleerde de bal richting doel, maar mikte daarbij recht op doelman Igor Akinfeev, die daarmee zorgde voor een 0-0 tussenstand bij de rust.

Het eerste kwartier na de rust waren de rollen plotsklaps omgedraaid. Engeland was de dominantie helemaal kwijt en Rusland kwam per minuut beter in de wedstrijd. Verder dan een afstandsschot van Fedor Smolov kwamen de Russen in deze fase niet, maar ze kregen wel steeds meer het idee dat er iets te halen viel in Marseille.

Het was twintig minuten voor tijd Rooney die het startschot gaf voor hernieuwd vertrouwen bij de Engelsen. Een afvallende bal werd door de captain tegen de lat geschoten, maar hierdoor veerde Engeland wel weer op. Twee minuten later kwam de ploeg dan ook verdiend op voorsprong. Eric Dier schoot een vrije trap snoeihard en goed geplaatst achter Akinfeev voor de bevrijdende treffer.

Rusland was aangeslagen na deze tegentreffer. Engeland probeerde door te drukken en gaf Rusland geen mogelijkheid meer om zich terug in de wedstrijd te knokken. De tweede treffer van Engeland kwam er niet meer en dat kwam de ploeg duur te staan. In de blessuretijd kopte Vasiliy Berezutskiy een opnieuw ingebrachte hoge bal in de verre hoek binnen.

Door dit 1-1 gelijke spel wist Engeland voor de negende keer niet te winnen tijdens een eerste wedstrijd op een Europees Kampioenschap. Wales is deze speeldag de lachende derde, want die ploeg is na de eerste speelronde in Groep B de trotse koploper.

Door: Dennis Korpel