12.06.2016 19:45

Milik bezorgt Polen eerste EK-zege

Polen heeft zondagavond zijn eerste EK-overwinning geboekt. In Nice werd een moeizame wedstrijd met 1-0 gewonnen van Noord-Ierland. Ajacied Arek Milik kroonde zich tot matchwinner door in de tweede helft de enige treffer op zijn naam te schrijven.

De Poolse bondscoach Adam Nawałka had een basisplaats ingeruimd voor Milik. Samen met sterspeler Robert Lewandowski vormde hij de Poolse voorhoede. Michael O'Neill, bondscoach van de Noord-Ieren, trad in de eerste EK-wedstrijd ooit voor Noord-Ierland, aan met aanvoerder Steven Davis en Jonny Evans. Publiekslieveling Will Grigg moest genoegen nemen met een plaats op de bank.

Polen begon fel aan het duel. De eerste tien minuten werd een ware stormloop richting het doel van de Noord-Ieren. Dit resulteerde in een cornerregen voor de Polen, maar echte kansen bleven uit. Milik kreeg in de 31e minuut op aangeven van Łukasz Piszczek de beste kans van de eerste helft, maar zijn schot vloog over. Jongeling Bartosz Kapustka was eveneens kansrijk. De middenvelder zag zijn poging gekeerd worden door doelman Michael McGovern.

Na de pauze zette Polen direct aan. Dat resulteerde in de enige treffer van de wedstrijd. Jakub Błaszczykowski vond Milik, die de bal met links in de korte hoek schoof. De aanvaller was in de slotfase nog dichtbij zijn tweede treffer, maar vond McGovern tot twee keer toe op zijn weg. Aan de overkant kreeg invaller Conor Washington de kans op 1-1. Doelman Wojciech Szczęsny voorkwam de gelijkmaker door alert te reageren. Verder kwamen de Polen niet in gevaar.

Door de 1-0 zege pakt Polen direct de koppositie in groep C. Later nemen Duitsland en Oekraïne het nog tegen elkaar op.