13.06.2016 19:51

Ierland en Zweden houden elkaar in evenwicht

Zlatan Ibrahimović (m.) is in duel met de Ierse speler James McCarthy (l.). Oscar Lewicki (r.) kijkt toe. (13-06-2016)

Ierland en Zweden zijn in de openingswedstrijd van de zware groep E niet verder gekomen dan een gelijkspel. Een doelpunt van Wes Hoolahan en een eigen goal van Ciaran Clark zorgden voor een 1-1 eindstand.

Veel ogen waren voorafgaand gericht op Zlatan Ibrahimović, die met zijn 34 jaar in de nadagen van zijn carrière zit. Op dit EK zou hij voor de laatste keer uitblinken namens zijn vaderland. In de eerste helft kon hij dat nog niet laten zien. De Zweden hadden veel moeite om eruit te komen en de zwaar gedekte Ibrahimović kwam er amper aan te pas. Op momenten had het team van Erik Hamrén wel een periode van balbezit, maar daar kwam weinig uit.

De directe speelstijl van de Ieren riep wel regelmatig zijn vruchten af. Nadat linksback Robbie Brady de bal in de 29ste minuut net over mikte, zorgde Jeff Hendrick drie minuten daarna voor het grootste gevaar van het eerste bedrijf. Van ongeveer 25 meter legde hij de bal met een gevoelige trap op de bovenkant van de lat. Daar bleef het bij in de eerste 45 minuten, waardoor de ruststand twee nullen kende.

Het échte vuurwerk begon in de tweede helft. Al in de 48ste minuut zorgde Ierland voor de verdiende openingstreffer. Séamus Coleman speelde zich behendig in een positie om de bal in te brengen richting Wes Hoolahan, die Andreas Isaksson met een overtuigende volley kansloos liet. Pas na deze goal leek Zweden eindelijk wakker te worden. Het creëerde in tien minuten meer dan in de driekwartier daarvoor en de 1-1 hing lang in de lucht.

In de 72ste minuut viel die goal. Ibrahimović was tóch beslissend met een mooie actie. Zijn voorzet had Sebastian Larsson als bestemming, maar voordat de middenvelder was bereikt kopte de Ierse verdediger Ciaran Clark in een laatste poging om een goal te voorkomen zelf binnen. Zodoende kwamen de Zweden weer langszij in Parc des Princes.

In de slotfase was het aan een van beide teams om dat beetje extra te geven om tot de winnende treffer te komen. Het spel ging veelal op en neer in de laatste paar minuten, met een aantal kansen hier en daar. Maar écht veel risico namen beide teams niet, waardoor het bij 1-1 bleef in Saint-Denis.

Ierland en Zweden lijken door de remise nu al toebedeeld aan een strijd om een stevige derde plaats in groep E. Grootmachten België en Italië, die nog in actie moeten komen, zullen het waarschijnlijk uitvechten om plek één en twee. Toch moet de uiteindelijke nummer drie nog enkele punten gaan pakken in de wedstrijden tegen deze landen, aangezien één punt niet genoeg is om als beste nummer drie door te gaan. Voor Ierland en Zweden staan ieder geval nog wel twee mooie affiches op de rol.

Door: Nino Vermeulen