15.06.2016 09:30

Gastland in de finale is bijna altijd prijs

Frankrijk is er veel aan gelegen om in ieder geval de halve finales te bereiken. Dat is het land aan zijn spelersmateriaal eigenlijk ook wel verplicht. De concurrentie is met Spanje, Duitsland en Engeland echter groot en dus zal het behalen van een finaleplaats nog een pittige kluif worden.

Haalt Frankrijk de finale, dan kunnen zij het eerste gastland worden dat het EK in eigen land wint sinds 1984. Destijds waren de Fransen ook al succesvol op eigen bodem, na een 2-0 zege op Spanje in de finale. Het kwam in de historie van het Europees Kampioenschap vier keer voor dat het organiserende land in de finale kwam. Italië won in 1968 het tweeluik in eigen land en Spanje hield vier jaar eerder de beker in Zuid-Europa na een spannende finale tegen de Sovjet-Unie.

Enkel Portugal slaagde er niet in om uiteindelijk aan het langste eind te trekken tijdens een 'thuiswedstrijd'. In 2004 moesten zij de titel aan het verrassende Griekenland laten. Door een doelpunt van Angelos Charisteas in de 57ste minuut dompelden de Grieken het gastland in rouw. Voor Frankrijk wachten in poule A eerst nog de duels met Zwitserland en Albanië. Als zij als nummer één eindigen in de groepsfase, wacht in de achtste finales een duel met de nummer drie uit groep C, D of E.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner