15.06.2016 16:49

Slowakije herpakt zich met knappe zege

Slowakije heeft woensdagmiddag de tweede speelronde van de EK-groepsfase geopend met een verrassende zege op Rusland. De Slowaken herpakten zich van het eerste duel door met 2-1 te winnen, waardoor de hoop op de volgende ronde nog niet vervlogen is.

Rusland kende een hoopvolle start van het EK met een remise tegen Engeland, dankzij een late treffer van Vasiliy Berezutskiy. Toch was er wat oproer rondom de Russen, die moeten oppassen voor diskwalificatie dankzij misdragingen van de fans. In deze wedstrijd moest de focus weer verlegd worden naar het voetbal. Voor Slowakije was de openingswedstrijd een stuk minder; de ploeg van Ján Kozák verloor van de op het oog makkelijkste opponent, Wales. Tegen Rusland móést er dus een resultaat behaald worden om de hoop op de tweede ronde in leven te houden. In de eerste helft wist Slowakije voor het eerste halfuur wel redelijk mee te voetballen, alleen Rusland was de sterkste en maakte de meeste aanspraak op de openingstreffer.

Toch kwam Slowakije in de 32ste minuut vrijwel uit het niets op voorsprong. Marek Hamšík was doorslaggevend met een prachtige lange bal op Vladimír Weiss, die de Russische defensie uitkapte en Igor Akinfeev kansloos liet met een beheerst geplaatst schot. Het momentum lag vanaf dat moment volledig in handen van de Slowaken, die op slag van rust zelfs de 0-2 mochten aantekenen. Sterspeler Hamšík verschafte zichzelf na een korte corner een ietwat lastige schietpositie aan de zijkant van het strafschopgebied, maar wist het te promoveren tot een prachtige treffer. De middenvelder van Napoli krulde de bal om Akinfeev heen en zag hem via de binnenkant van de paal in het doel belanden.

In de tweede helft had Rusland de toch zware taak om de verrassende achterstand recht te zetten. Bondscoach Leonid Slutskiy gaf een visitekaartje af door in de rust twee wissels te doen; in de tweede helft kregen Pavel Mamaev en Denis Glushakov de kans. Slowakije op zijn beurt schoot overduidelijk in de defensieve stellingen en smoorde daarmee lang al het gevaar van Rusland in de kiem. Toch werd het nog een hete slotfase. Denis Glushakov, die er in de rust was ingekomen, kopte binnen na een korte voorzet van Oleg Shatov. Het was behoorlijk zweten voor de Slowaken in de slotfase, maar ze wisten de voorsprong in stand te houden tot aan het laatste fluitsignaal.

Slowakije ziet de hoop op de volgende ronde door de knappe 2-1 zege ineens drastisch verhogen. Het leek heel lastig te worden na de nederlaag tegen Wales, maar deze winstpartij op Rusland geeft de Slowaken een geheel nieuw perspectief. Het is nog afwachten wat er precies nodig is tegen Engeland om de volgende fase in het toernooi te halen, maar de hoop op de achtste finale is zeker nog niet vervlogen. Voor Rusland wordt het ineens wél erg lastig. Het punt uit het openingsduel met Engeland leek mooi meegenomen, maar blijkt nu het enige waar Rusland ingaande de laatste wedstrijd op teert. Dat daar een zege nodig is om de kansen op de achtste finale levend te houden, is zeker.

Door: Nino Vermeulen