15.06.2016 22:57

Wederom Houdini-act tegenvallend Frankrijk

Frankrijk heeft woensdag opnieuw niet weten te overtuigen, maar tegen Albanië werd wel, net als in het eerste groepsduel met Roemenië, in de slotfase het verschil gemaakt. Antoine Griezmann en Dimitri Payet braken de ban: 2-0. Door de overwinning is Frankrijk al zeker van een vervolg op het toernooi, het land eindigt in groep A sowieso als nummer één of twee en stroomt daardoor in tijdens de achtste finales.

Na de nipte overwinning in de openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap tegen Roemenië was bondscoach Didier Deschamps niet tevreden over het spel van zijn team. Vandaar dat hij voor het duel met Albanië Griezmann en Paul Pogba naar de bank verwees. De vervangers Anthony Martial en Kingsley Coman moesten voor meer dreiging gaan zorgen, maar met name Martial had daar veel moeite mee. De spits van Manchester United grossierde in fouten en zat totaal niet in de wedstrijd.

Frankrijk had het lastig in de eerste helft. Albanië, dat met een 4-5-1 opstelling voornamelijk terugzakte rond eigen zestien, hield vrij gemakkelijk stand. De enige Fransman die voor creativiteit zorgde was Dimitri Payet, de maker van de belangrijke, winnende goal tegen Roemenië. Tot twee keer toe legde Payet de bal op het hoofd van Olivier Giroud, maar de spits van Arsenal kreeg zijn kopballen niet op het doel. Ook bracht Payet zijn landgenoot Martial in stelling, maar die had te veel tijd nodig, waardoor Albanië-verdediger Arlind Ajeti kon opruimen.

Niet geheel verrassend greep Deschamps in tijdens de rust en bracht de bondscoach Pogba binnen de lijnen voor de tegenvallende Martial. Binnen de minuut werden de Fransen al gevaarlijk, toen Giroud bij de tweede paal Coman wist te bereiken. De creatieveling van Bayern München kopte de bal echter net naast. Pogba kon in de 54ste minuut een signaal afgeven richting Deschamps door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen, maar zijn inzet bij de tweede paal ging rakelings over het doel.

In de onstuimige beginfase van de tweede helft kreeg Albanië plots ook een grote kans. Ledian Memushaj kreeg zijn voet tegen de bal na een scrimmage voor het doel van de Fransen. Tot grote opluchting van de Franse doelman Hugo Lloris belandde de bal op de paal. Aan de andere kant kopte Giroud ook tegen het houtwerk na een goede voorzet van Patrice Evra. Net nadat het er naar uit zag dat de treffer niet meer ging vallen, kopte invaller Griezmann de 1-0 tegen de touwen in de negentigste minuut. Ver in de blessuretijd maakte Payet een einde aan alle onzekerheid door in een vlijmscherpe counter de 2-0 voor zijn rekening te nemen. Door de overwinning van Frankrijk kwalificeert het gastland zich als eerste voor de volgende ronde van het toernooi.

Door: Thomas Mulder

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner