16.06.2016 16:45

Invallers helpen Engeland nipt voorbij Wales

In een geweldige voetbalsfeer heeft Engeland op de valreep van Wales gewonnen: 2-1. Engeland viel de gehele wedstrijd aan, terwijl Wales ijzersterk verdedigde. Door twee doelpunten uit de kluts moest Wales zich op de valreep gewonnen geven.

De wedstrijd golfde in de openingsfase op en neer. Wales en Engeland trokken ten strijde, wat een enorme kans voor Engeland opleverde. In de omschakeling waren de Engelsen razendsnel weg. Adam Lallana gaf een afgemeten voorzet op Raheem Sterling, maar die schoot van dichtbij over. Wales was gewaarschuwd en ging voorzichter spelen. Zo was het hoge tempo van de openingsfase van korte duur. Engeland had vervolgens het balbezit, maar was een ploeg zonder ideeën.

Wales vond het allemaal prima en hoopte op de counter. Achterin stond het goed en met de snelheid van Gareth Bale werd gemikt op de omschakeling. Zo leek de wedstrijd doelpuntloos richting de rust te gaan, tot daar een spaarzame aanval van Wales was. Hal Robson-Kanu verdiende een vrije trap, waar Bale achter ging staan. Van ruim dertig meter schoot de vedette langs de muur hard raak, waardoor Wales uit het niets op voorsprong kwam: 1-0.

Zo zat Wales op rozen en stond het toernooi van Engeland op de tocht. Bondscoach Roy Hodgson bracht in de rust Jamie Vardy en Daniel Sturridge om het tij te keren. Vardy bleek al snel een supersub. In de kluts kreeg de spits van Leicester City de bal voor zijn voeten, waarna hij van dichtbij de gelijkmaker kon binnentikken. Met nog een half uur te spelen stonden de ploegen weer gelijk.

Na de gelijkmaker speelde Engeland een fase vol op de aanval. Wales stond tien minuten lang met de rug tegen de muur, maar hele grote kansen kregen de Engelsen niet. Eric Dier en Jamie Vardy waren het dichtste bij, maar telkens gooide een Welshman zich met man en macht voor de bal.

In het laatste kwartier bracht Roy Hodgson nog Marcus Rashford in de hoop op een nieuwe stunt van de jongeling. Rashford is met 18 jaar en 229 dagen de jongste Engelsman ooit op een eindtoernooi.  De aanvaller van Manchester United scoorde bij al zijn debuten dit seizoen, maar ook hij kon het verschil niet meer maken. Voor Wales voelde het punt als een overwinning, terwijl Engeland niet bij machte was om heel gevaarlijk te worden.

Wales verdedigde met man en macht, maar moest in de blessuretijd toch capituleren. In de kluts viel de beslissing. Vardy en Dele Alli probeerden door het centrum van de defensie te combineren, maar de bal viel voor de voeten van Sturridge. Van dichtbij kon Sturridge afwerken en zo kwam er toch nog een winnaar. Engeland kroop door het oog van de naald en met twee doelpunten uit de kluts gaan de drie punten naar Engeland.

Wales was ontzettend dicht bij een stunt, maar staat er toch nog goed voor in groep B. Engeland is de nieuwe koploper met vier punten, Wales en Slowakije volgen met drie punten. Rusland staat op één punt, waardoor alles nog open ligt. Wales moet nog aantreden tegen Rusland, Engeland moet de volgende ronde veilig stellen tegen Slowakije.

Door: Pim Westenberg