17.06.2016 16:50

Éder schiet matig Italië naar achtste finale

Pas in de slotfase wist Italië tegen Zweden de winst veilig te stellen. Éder mocht zich vrijdagmiddag de matchwinnaar noemen. In de eerste helft was Zweden de bovenliggende partij, zonder tot kansen te komen. Na rust nam Italië het initiatief over. De hardwerkende Zweden hielden lang stand, maar vlak voor tijd ging het alsnog mis.

John Guidetti en Graziano Pellè mochten elkaar begroeten bij de aftrap. De twee Feyenoord-helden, de Italiaan volgde de Zweed op als doelpuntenmachine in De Kuip, mochten in de basis beginnen. Het was voor Guidetti zijn eerste basisplaats; tegen de Ieren kreeg Marcus Berg nog de voorkeur.

In de eerste helft viel er weinig te genieten in Toulouse. De eerste vijfenveertig minuten tussen Italië en Zweden waren teleurstellend. De mannen van bondscoach Erik Hamrén hadden het betere van het spel, maar het lukten de Zweedse voetballers niet om tot kansen te komen. Het spitsenduo Zlatan Ibrahimović en Guidetti kwamen er niet aan te pas. Zo had het Scandinavische land de Italianen onder controle zonder zelf gevaarlijk te worden. Antonio Conte moest in de eerste helft lijdzaam toezien hoe zijn elftal een matige pot voetbal op de mat legde. De Italianen kregen geen grip op het Zweedse spel waardoor er telkens vijf man achterin moest staan. Zo bleef het na een tamme helft 0-0.

Er moest wat gebeuren bij de Italianen en dat leken de spelers zelf ook te beseffen. Na rust kregen de Italianen direct de eerste drie hoekschoppen van de wedstrijd. Zo leek Italië eindelijk wakker te zijn in het Stade Municipal. Toch bleef het aanvallend aan beide kanten karig. Op een schot van Pellè  binnen de zestien na, dat ruim over ging, schoten de Italianen niet met scherp. Zo bleven de mogelijkheden voor beide teams schaars.

Zweden had in de eerste helft met krachten gesmeten waardoor de vermoeidheid in de tweede helft toesloeg. Toch bleven de spelers hard vechten en hielden ze stand tegen het sterkere Italië. Acht minuten voor tijd leek het toch mis te gaan, maar Marco Parolo kopte de bal tegen het aluminium aan. Even later ging het alsnog mis voor Zweden. Giorgio Chiellini gooide snel in, invaller Simone Zaza kopte de bal door en Éder ontsnapte even aan de aandacht van de moegestreden Zweedse verdedigers. De spits van Inter schoot de bal langs Andreas Isaksson en zorgde voor het Italiaans feestje. Zweden schreeuwde nog in de blessuretijd om een penalty toen Andreas Granqvist naar de grond ging, maar kreeg geen gehoor.

Door de winst is Italië zeker van de achtste finale. Woensdag 22 juni valt de beslissing in de poule des doods. Dan neemt Italië het op tegen Ierland om negen uur. Om dezelfde tijd zal Zweden proberen de achtste finale te bereiken tegen België.

Door: Ilona van der Werf