17.06.2016 19:50

Kroatië geeft voorsprong toch nog uit handen

Kroatië is er niet in geslaagd de overwinning tegen Tsjechië over de streep te trekken. Een 2-0 voorsprong werd in de slotfase nog weggegeven. Het duel werd ontsierd door vuurwerk van de Kroatische fans.

De Kroaten begonnen aanvallend aan de wedstrijd, al leverde dat amper kansen op. Tsjechië, dat zonder Tomáš Necid aan de wedstrijd begon, stelde daar helemaal niets tegenover. De eerste mogelijkheid kwam pas na twintig minuten, toen Ivan Perišić een teenlengte tekort kwam om een voorzet van Mario Mandžukić binnen te tikken.

Het was even wachten op een hoogtepunt in de eerste helft. Die kwam er uiteindelijk een kleine tien minuten voor rust. Eerst kreeg Ivan Rakitić een goede kans, maar Petr Čech kon nog redden. Een minuut later moest de Tsjechische doelman het antwoord schuldig blijven op het schot van Perišić. De middenvelder schoot met zijn linkerbeen laag in de verre hoek binnen. Hij droeg de goal op aan de onlangs overleden vader van Darijo Srna.

Na de rust was het opnieuw Kroatië dat het initiatief nam. Binnen het uur leidde dat initiatief naar de 2-0 van Rakitić. Na geklungel in de Tsjechische defensie stifte de middenvelder van FC Barcelona schitterend over doelman Čech heen. Waar Mandžukić de wedstrijd vlak na de goal had kunnen beslissen, was het een kwartier voor tijd toch nog spannend. Tomáš Rosický gaf de bal met de buitenkant van zijn voet voor en invaller Milan Škoda kopte fraai tegendraads raak.

Nadat de wedstrijd nog even werd stilgelegd vanwege vuurwerk van de Kroatische fans, gingen de Tsjechen op jacht naar de gelijkmaker. Dankzij een handsbal van Vida kregen de Tsjechen zelfs een strafschop vlak voor tijd. Invaller Tomáš Necid mocht hem nemen en schoot onberispelijk binnen. Het was tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Door het gelijkspel is Kroatië nog niet helemaal zeker van de volgende ronde, Tsjechië heeft nu één punt.

Door: Rijcko Treep