17.06.2016 22:50

Spanje als derde land naar laatste zestien

Spanje heeft vrijdagavond eenvoudig gewonnen van Turkije en heeft zich dankzij de 3-0 overwinning geplaatst voor de achtste finales van dit EK. Álvaro Morata was tweemaal trefzeker voor de ploeg van Vicente Del Bosque.

Zoals verwacht ging Spanje vanaf de eerste minuut op zoek naar een treffer. Ondanks fel verdedigen van de Turken moest Volkan Babacan, de Turkse doelman, al na zes minuten aan de bak om een inzet van Álvaro Morata te keren. Niet veel later ontsnapte Turkije aan een vroege tegentreffer. Hakan Balta probeerde de bal weg te werken voordat Morata van dichtbij gevaarlijk kon worden, maar werkte het leder bijna in zijn eigen doel. De paal voorkwam een eigen doelpunt. Uit de hoekschop die volgde kopte Gerard Piqué in kansrijke positie met een stuit over.

Er was bijna een half uur gespeeld toen Spanje meer kansen kreeg. Nolito miste twee goede mogelijkheden, maar was erg belangrijk bij de openingstreffer van de Spanjaarden. Uit zijn uitstekende voorzet kopte Morata de bal namelijk hard in de verre hoek. Drie minuten later verdubbelde Nolito de voorsprong zelfs. Mehmet Topal kopte een dieptepass van Cesc Fàbregas door waarna Nolito vrij kwam in de Turkse zestien. Al vallend schoot hij de bal vervolgens achter Babacan.  De Turken zetten daar in de eerste helft weinig tegenover. De afstandsschoten van de  mannen van Fatih Terim waren, op een vrije trap van Hakan Çalhanoğlu na, nauwelijks dreigend.

De tweede helft was nog geen drie minuten oud toen Morata de 3-0 op het scorebord zette. De steekpass van Iniesta op Jordi Alba was fraai en gaf Alba de gelegenheid om af te leggen op Morata. Van dichtbij werkte de aanvaller van Juventus de bal vervolgens door de benen van Babacan heen tegen de touwen. Echter, de goal had niet mogen tellen want Alba stond in buitenspelpositie toen hij het leder ontving van Iniesta.

Hoewel de spanning na de derde Spaanse treffer verdwenen was, bleef de equipe van Vicente Del Bosque de aanval zoeken in de jacht op meer goals. Ondanks kansen voor Morata, Bruno Soriano, Piqué en twee voor David Silva bleef de Turken een vierde tegentreffer bespaard. Ook Turkije kreeg in de tweede helft mogelijkheden op een treffer. Zo kreeg Burak Yilmaz een goede kans. Hij verschafte zichzelf op de rand van het Spaanse de vrijheid om het David de Gea, goalie van Spanje, lastig te maken, maar zijn ondermaatse schot zeilde naast. In de slotfase kreeg Olcay Şahan nog een mogelijkheid op een Turkse eretreffer. Hij zag zijn inzet echter geblokt worden.

Spanje gaat aan de leiding in poule D en plaatst zich door de zege als derde ploeg, na Frankrijk en Italië, voor de achtste finales van het EK in Frankrijk. Turkije wacht dit EK nog op zijn eerste punt en staat laatste in poule D.

Door: Roel Egberts