18.06.2016 19:55

Late goal Hongarije voorkomt IJslandse zege

Kolbeinn Sigþórsson (l.) feliciteert doelpuntenmaker Gylfi Sigurðsson (r.). De spelmaker van IJsland heeft zijn ploeg zojuist van de penaltystip op een 1-0 voorsprong geschoten tijdens de EK-wedstrijd tegen Hongarije.

Het duel in poule F tussen IJsland en Hongarije is geëindigd zonder winnaar. Lang was IJsland op weg naar de eerste zege ooit op een EK, maar in de slotfase kwam Hongarije dankzij een eigen doelpunt op 1-1.

De eerste kans van de avond was voor IJsland, Jón Böðvarsson kopte in de tiende minuut rakelings over. In het vervolg van de eerste helft waren de kansen schaars. Hongarije was de ploeg met het meeste balbezit, maar het elftal van coach Bernd Storck was nauwelijks dreigend. Verder dan enkele mislukte of geblokte afstandsschoten van met name Balázs Dzsudzsák kwamen de Hongaren niet.

De beste mogelijkheden waren dan ook voor IJsland. Jóhann Guðmundsson kreeg na een half uur een dot van een kans. Hij gebruikte zijn lichaam goed om Tamás Kádár van zich af te zetten en stond plots vrij voor Hongarije-doelman Gábor Király. Guðmundsson kreeg het leder echter niet voorbij de Hongaarse keeper. Toch kwamen de IJslanders op voorsprong. Kádár maakte in zijn eigen zestien een overtreding op Aron Gunnarsson. De ietwat makkelijk gegeven strafschop werd vervolgens feilloos binnengeschoten door Gylfi Sigurðsson, waardoor IJsland met een 1-0 voorsprong ging rusten.

Hongarije kwam fel uit de kleedkamer en ging in de eerste tien minuten van de tweede helft vol op zoek naar een doelpunt. De IJslandse verdediging had echter weinig moeite om de Hongaarse aanvallen te neutraliseren en wederom kwam het elftal van Storck niet tot een uitgespeelde aanval. Twee afstandsschoten van László Kleinheisler eindigden niet tussen de palen.

Met nog tien minuten op de klok bleef Hongarije aandringen, maar het lukte de mannen van Storck niet om de aanvallers in stelling te brengen. IJsland kwam er in aanvallend opzicht nauwelijks meer aan te pas en verdedigde met man en macht de minimale voorsprong. Vlak voor het einde viel dan toch de gelijkmaker. Nemanja Nikolić gaf laag voor, waarna Birkir Sævarsson de bal in zijn eigen doel werkte voordat Dániel Böde het leder bij de tweede paal binnen kon tikken.

In de slotminuut kreeg IJsland nog een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De inzet van Sigurðsson eindigde echter in de muur, waarna Eiður Guðjohnsen de rebound via een Hongaars been net naast schoot. Zo eindigde het duel tussen IJsland en Hongarije zonder winnaar: 1-1. Hongarije heeft nu vier punten uit twee duels behaald en IJsland twee uit twee.

Door: Roel Egberts