18.06.2016 22:49

Ronaldo schlemiel in doelpuntloze remise

Portugal is zaterdagavond niet verder gekomen dan een doelpuntloze remise tegen Oostenrijk. Het puntenaantal van de Portugezen werd slechts opgekrikt tot twee, mede dankzij een gemiste penalty van Cristiano Ronaldo.

Portugal en Oostenrijk hadden na de eerste groepsfaseronde wat te bewijzen. De Portugezen speelden het eerste duel met IJsland gelijk met 1-1, terwijl de Oostenrijkers de favorietenrol in de wedstrijd tegen Hongarije niet konden waarmaken en met 2-0 verloren. Voor beide teams was dit dus een wedstrijd om de nationale prestige weer omhoog te brengen, maar was met dank aan de eerste duels ook niet onbelangrijk voor progressie in het toernooi.

In de eerste helft was Portugal de sterkste. Cristiano Ronaldo en zijn troepen hadden het overgrote deel van het balbezit en waren tevens een aantal keer dicht bij de openingstreffer. Nani kreeg de beste mogelijkheid, alleen verder dan een kopbal op de paal in de 29ste minuut kwam hij niet. Ook Ronaldo was een keer dichtbij, maar de sterspeler schoof een open kans naast. Aan de andere kant was Oostenrijk, ondanks het mindere spel,  toch tweemaal gevaarlijk. Martin Harniks kopkansen troffen echter geen doel. Hierdoor bleef het bij 0-0 in het eerste bedrijf, waarin beide ploegen niet efficiënt genoeg waren.

Het spelbeeld in de tweede helft veranderde weinig. Portugal bleef het overwicht hebben en bepaalde het tempo, dat niet altijd even hoog was. Toch bleven er kansen ontstaan. Ronaldo was vlak voordat de klok het uur bereikte tot twee keer toe gevaarlijk met een afstandsschot en een kopbal. Het duurde lang voordat er zich een volgende uitgelezen kans voordeed. Deze was in de 79ste minuut weer voor Ronaldo, die met dank aan een vasthoudende Martin Hinteregger een penalty meekreeg. De sterspeler ging vanzelfsprekend zelf achter de bal staan, dit liep echter niet goed af. Ronaldo mikte de bal op de linkerpaal en bombardeerde zichzelf daarmee tot de Portugese schlemiel.

In de tien minuten die daarna volgden bleef Portugal, enigszins passief, op zoek gaan naar de winnende treffer. In de 85ste minuut dacht Ronaldo eindelijk zijn treffer te pakken te hebben, maar ditmaal werd zijn rake kopbal teruggefloten voor buitenspel. Het bleef uiteindelijk bij 0-0, waardoor Portugal op een puntenaantal van twee komt in poule F. Dat is genoeg voor de huidige derde plaats, achter Hongarije en IJsland. Oostenrijk pakt het eerste punt van haar EK-campagne en heeft sowieso een overwinning op IJsland nodig in het laatste groepsduel om hoop op de volgende ronde in leven te houden. Portugal moet winnen van koploper Hongarije om zeker te zijn van de volgende ronde.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner