20.06.2016 22:57

Wales als groepswinnaar naar achtste finale

Wales heeft zich maandagavond ten koste van Rusland geplaatst voor de achtste finale van het EK. In Toulouse wonnen de Welshmen met 0-3 van de Russen. Door het gelijkspel tussen Engeland en Slowakije (0-0) eindigt Wales als eerste in poule B.

De Russische bondscoach Leonid Slutskiy voerde liefst vier wisselingen door in het Stade Municipal. Georgiy Shchennikov, Roman Neustädter, Aleksandr Golovin en Oleg Shatov stonden tegen Slowakije (1-2 nederlaag) nog wel in de basis, maar begonnen tegen Wales op de bank. Dmitriy Kombarov, Denis Glushakov, Pavel Mamaev en Roman Shirokov mochten wel in de basis beginnen. Bij Wales had bondscoach Chris Coleman geen plaats van Hal Robson-Kanu. Op zijn plek speelde aanvaller Sam Vokes.

Wales begon vol gas aan het duel in groep B. Onder aanvoering van superster Gareth Bale werd het Russische doel onder vuur genomen. In de elfde minuut kwam de ploeg van Coleman dan ook geheel verdiend op voorsprong. Joe Allen zette Aaron Ramsey alleen voor doelman Igor Akinfeev en de middenvelder maakte geen fout. Even later was het opnieuw raak. Verdediger Neil Taylor kreeg de bal met wat geluk voor zijn voeten en faalde oog in oog met Akinfeev niet. Vokes had vervolgens twee goede mogelijkheden op de 0-3, maar de spits had zijn vizier voor de pauze niet op scherp zijn. Rusland werd alleen via Artem Dzyuba gevaarlijk, maar doelman Wayne Hennessey hield zijn doel schoon.

In de tweede helft kreeg Rusland opnieuw geen kans op rustig op zoek te gaan naar de aansluitingstreffer. Wales begon wederom furieus en was via Bale en opnieuw Vokes dichtbij de 0-3. Die treffer viel uiteindelijk in de 67e minuut alsnog. Ramsey zette Bale oog in oog met Akinfeev en de speler van Real Madrid faalde niet. Dzyuba had in de slotfase nog de mogelijkheid om zijn ploeg een eretreffer te schenken, maar de Rus faalde van dichtbij.

Wales gaat door de 0-3 zege als groepswinnaar naar de achtste finale. Daarin ontmoet de ploeg van Coleman komende zaterdag in Parijs de nummer drie van groep A, C of D. De Russen keren met een punt terug naar Moskou, waar men zich voor kan gaan bereiden op het WK van 2018 dat in Rusland plaats zal vinden.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner