22.06.2016 09:33

Wales naast Zweden als unieke groepswinnaar

Via een 3-0 zege op Rusland wist Wales zich maandagavond tot groepswinnaar te kronen in groep B. In die groep bekerde ook Engeland door, dat aan een 0-0 gelijkspel tegen Slowakije genoeg had voor een plek in de achtste finale. De Slowaken staan met vier punten uit drie duels nog in de wachtrij of ook zij zich mogen opmaken voor de knock-outfase.

De prestatie van Wales mag nagenoeg uniek worden genoemd. Het land debuteerde in Frankrijk op een Europees Kampioenschap en overleefde vrij gemakkelijk de groepsfase. Sinds 1984 kwam het maar drie keer voor dat een debutant op het Europese eindtoernooi de poulefase overleefde.

Kroatië lukte dat in 1996, in een groep met Portugal, Denemarken en Turkije, voor het laatst. In de kwartfinale vloog het land er wel meteen uit tegen Duitsland. Ook Zweden (1992) en Portugal (1984) presteerden het in de historie van het EK om de knock-outfase te bereiken tijdens hun eerste optreden op het toernooi, waarbij de Scandinaviërs net als Wales groepswinnaar werden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner