21.06.2016 19:50

Duitsland wint, maar toont twee gezichten

Michael McGovern (l.) verricht uitstekend werk tijdens de groepswedstrijd tussen Noord-Ierland en Duitsland. De doelman van de Noord-Ieren is continu een sta-in-de-weg voor de Duitsers. (21-06-2016)

Duitsland heeft minimaal gewonnen van Noord-Ierland: 1-0. In de eerste helft gingen de Duitsers swingend voorbij de Noord-Ieren, maar in de tweede helft creëerde de ploeg van bondscoach Joachim Löw veel te weinig.

Duitsland legde een hele sterke eerste helft op de mat. Noord-Ierland werd compleet omsingeld en kwam er nauwelijks aan te pas. De eenzame spits Conor Washington vocht zijn duels uit met Mats Hummels en Jérôme Boateng, terwijl de rest van zijn ploeggenoten was teruggetrokken op eigen helft. Duitsland probeerde de defensie van Noord-Ierland te ontregelen met veel loopacties, wat resulteerde in veel kansen.

De dynamische aanval van Duitsland had voor rust al veel moeten scoren. Diepe spits Mario Gomez fungeerde als aanspeelpunt, waar Thomas Müller, Mario Götze en Mesut Özil omheen bewogen. Binnen tien minuten kwam Müller alleen op doelman Michael McGovern, maar de doelman bracht redding.

Die kans was het startsein van een kansenregen voor Duitsland. Götze kwam ook alleen op McGovern af, maar de doelman bracht goed redding. Vervolgens was het de beurt aan Müller om een aantal kansen om zeep te helpen. De aanvaller schoot rakelings voorlangs, kopte knap op de paal en schoot hard op de onderkant van de lat. Müller was echter ook belangrijk bij het enige doelpunt voor rust. Oog in oog met McGovern legde Müller de bal keurig terug op Gomez, die de ruststand op het scorebord zette: 1-0.

Na rust zette Noord-Ierland met een enorme inzet meer koers richting het doel van Manuel Neuer. De Noord-Ierse fans maakten er een feest van op de tribune, maar Duitsland bleef de baas op het veld. Dankzij doelman McGovern bleef de schade beperkt. Götze verscheen van heel dichtbij alleen voor de doelman, maar met een uitstekende reflex hield McGovern zijn ploeg op de been.

Duitsland was in het vervolg van de tweede helft oppermachtig, maar speelde niet goed. McGovern moest nog een aantal keer redding brengen, maar echt swingend was het absoluut niet. Duitsland had 74 procent balbezit, maar creëerde in de tweede helft veel te weinig kansen. Een ijzersterke eerste helft werd voortgezet met een hele matige tweede helft. Noord-Ierland beperkte zich tot tegenhouden en kwam niet in aanmerking voor een gelijkmaker. Zo trok Duitsland de 1-0 voorsprong heel gemakkelijk over de streep.

Dankzij de overwinning van Duitsland is de ploeg van bondscoach Joachim Löw groepswinnaar geworden. Polen gaat mee naar de achtste finales, terwijl Noord-Ierland nog mag hopen op de achtste finales. De vier beste nummers drie gaan ook door naar de achtste finales, waardoor de ploeg van bondscoach Michael O’Neill nog moet afwachten of het toernooi nog een vervolg krijgt.

Door: Pim Westenberg