21.06.2016 22:54

Spanje laat zich te kijk zetten door Kroatië

Nikola Kalinić viert zijn doelpunt tegen Spanje. De Kroaat maakt vlak voor rust de gelijkmaker. (21-06-2016)

Kroatië heeft voor een stuntje gezorgd door Spanje te verslaan. Ivan Perišić bezorgde in de slotfase van de wedstrijd de Kroaten de 2-1 overwinning en zorgde ervoor dat de Kroaten groepswinnaar zijn.

Waar de Kroaten met vijf nieuwe basisspelers begonnen, daar hield Vicente Del Bosque vast aan dezelfde elf als tegen Turkije. Die vastigheden waren meteen zichtbaar op het veld, want na zeven minuten stond er al een één op het scorebord. David Silva bereikte met een geniaal steekpassje Cesc Fàbregas, die de bal daarna over Danijel Subašić stifte. Álvaro Morata tikte de bal vlak voor de goal nog voor de zekerheid en dus maakte hij zijn derde EK-treffer.

Nolito had nog geen twee minuten later de 2-0 op zijn schoenen, maar hij tikte het leder net naast de paal. Spanje liet de teugels wat vieren en werd zelfs slordig. Doelman David De Gea nam te veel tijd, waarna Ivan Rakitić de bal zomaar over de goalie heen kon stiften. De middenvelder had pech, want de bal ging via de lat en de paal weer terug het veld in. Veel verder kwamen de Kroaten niet, ook omdat Spanje de bal rustig rond speelde.

Beide ploegen leken met een 1-0 stand de kleedkamer in te gaan, maar dat gebeurde niet. Ivan Perišić kapte vanaf links zijn mannetje uit en gaf vervolgens goed voor op de inlopende Nikola Kalinić, die de bal met zijn hak langs De Gea tikte. Het was de eerste tegentreffer voor Spanje dit toernooi en de eerste tegentreffer na 735 minuten tijdens een EK-wedstrijd. Dat is ruim 12,5 uur voetballen.

In de tweede helft gebeurde er aanvankelijk weinig. Pas na zeventig minuten kreeg Spanje weer een goede kans via Sergio Ramos, maar de verdediger kopte de bal uit een corner net naast. Vlak daarna kregen de Spanjaarden zelfs een strafschop, nadat David Silva op de hakken werd getrapt door Šime Vrsaljko. Ramos ging achter de bal staan, maar schoot recht door het midden waar ook doelman Subašić stond.

De wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan, maar net als in de eerste helft sloegen de Kroaten in de slotfase toe. Perišić stoomde op vanaf links en haalde met zijn linker uit. Hoewel de bal nog licht getoucheerd werd, had De Gea die bal misschien wel moeten hebben in de korte hoek. Hoe dan ook, Kroatië is groepswinnaar geworden en Spanje gaat als tweede door naar de volgende ronde.

Door: Rijcko Treep