22.06.2016 22:52

Waterloo voor Zweden na verlies tegen Belgen

Zweden is door België uitgeschakeld op het Europese kampioenschap in Frankrijk. In de laatste poulewedstrijd verloor het door een late goal van Radja Nainggolan: 0-1. De interlandcarrière van aanvoerder Zlatan Ibrahimović zit er zodoende op. De Belgen gaan naar de achtste finales en spelen tegen Hongarije.

De Rode Duivels startten met Radja Nainggolan in plaats van Moussa Dembélé. De oud-middenvelder van AZ kampte met enkelklachten en was niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen. Bij Zweden kreeg Marcus Berg de voorkeur boven John Guidetti. De spits met Eredivisie-roots kwam te spelen naast superster Zlatan. Berg kreeg zelf de eerste kans van de wedstrijd. Na geklungel in de Belgische defensie volleerde de nummer elf recht op doelman Thibaut Courtois.

Het tempo lag hoog en beide teams gingen voor de winst. Na een klein half uur spelen waren Kevin De Bruyne en Zlatan gevaarlijk via afstandsschoten. Zowel doelman Courtois als goalie Andreas Isaksson werden daar echter niet bang van. In de laatste minuut voor rust kreeg België de grootste mogelijkheid. Rechtsback Thomas Meunier kopte een korte corner van De Bruyne net voorbij de tweede paal. Ruststand: 0-0.

Zweden greep het initiatief in het begin van de tweede helft. Er moest namelijk gewonnen worden om alsnog de achtste finales te bereiken. De Belgische defensie bleek echter stug en gaf weinig weg. Zweden probeerde het met volle overtuiging, maar wist spits Zlatan lastig te bereiken. Het bleef echter lange tijd spannend omdat een doelpunt van Zweden de hele groep op stelten kon zetten.

Zweden durfde weinig risico's te nemen. Symbolisch hiervoor was de wissel van aanvaller John Guidetti in plaats van spits Berg. Vijf minuten voor tijd viel de definitieve beslissing. Nainggolan trof via een Zweeds been de verre bovenhoek en schonk zijn land alsnog de overwinning: 0-1. België eindigt hierdoor op zes punten en gaat door als nummer twee achter poulewinnaar Italië. Zondagavond is Hongarije de tegenstander in de achtste finales. Zweden is uitgeschakeld en kan naar huis. De interlandloopbaan van Zlatan eindigt in Nice.

Door: Koen Larmit