23.06.2016 09:45

'Blunderende' Kuipers kan fluiten naar finale

Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende is van mening dat de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers geen goede beurt heeft gemaakt tijdens het EK-duel Kroatië - Spanje.

"Zijn verkeerde beslissingen worden door de scheidsrechterscommissie onder een vergrootglas gelegd", vertelt Van der Ende aan De Telegraaf. "De arbitrale uitvoering bij de penalty was niet correct met het gedrag van de keeper en inlopende verdedigers. Alles ging fout, wat fout kon gaan."

Volgens Van der Ende was Kuipers op dat moment al twee keer in de fout gegaan. "Omdat het geen strafschop was voor Spanje. Die speler van Kroatië raakte David Silva met de borst en werd daarbij gelanceerd door een duwende Spanjaard. Een penalty moet honderd procent zijn en niet fifty-fifty", aldus Van der Ende, die ook zag dat Álvaro Morata aan rood ontsnapte. "De spits trapte na en daar staat rood voor. Niet een vermaning, zoals Kuipers gaf."

Of Kuipers definitief kan fluiten naar de EK-finale weet Van der Ende niet helemaal zeker. "Spanje heeft met Villar de voorzitter van de UEFA en scheidsrechterscommissie en Nederland de vicevoorzitters Michael van Praag (UEFA) en Jaap Uilenberg (scheidsrechterscommissie UEFA) en coach van Kuipers. Het is heel ondoorzichtig hoe die lijnen lopen en hoe beslissingen op dat niveau tot stand komen. In ieder geval helpt deze fout Kuipers niet op het EK. Daarvoor hoef je geen geleerde te zijn."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner