27.06.2016 22:54

'Wonder van Nice' brengt IJsland verder

IJsland heeft maandagavond voor de grootste sensatie van het EK 2016 gezorgd door Engeland huiswaarts te sturen. Het land van slechts 320 duizend inwoners was met 1-2 te sterk voor de Britten en zorgde daarmee voor een tweede ‘Brexit’ in enkele dagen tijd.

Binnen no-time was het Engeland dat de leiding pakte in de Allianz Riviera. Raheem Sterling werd de diepte in gestuurd en maakte handig gebruik van de uitkomende NEC-doelman Hannes Halldórsson, die te laat bij de bal was, maar de aanvaller wel raakte. Scheidsrechter Damir Skomina kon hierdoor niet anders dan de bal op de stip leggen en vanaf deze plek was het aanvoerder Wayne Rooney die de openingstreffer na vier minuten spelen binnenschoot (1-0).

Vervolgens stonden The Three Lions echter tot tweemaal toe te slapen. Twee minuten na de benutte strafschop van Rooney was het daardoor alweer gelijk. Een verre ingooi van IJslandse zijde werd goed doorgekopt en doordat Kyle Walker niet goed oplette, was het Ragnar Sigurðsson die bij de tweede paal kon binnentikken (1-1). Ruim tien minuten later was het oud-AZ en Ajax-spits Kolbeinn Sigþórsson die teveel ruimte kreeg op de rand van de zestien, en via de handschoen van Joe Hart binnen wist te schieten (1-2).

En zo stond het na achttien minuten spelen ineens 1-2 voor ‘het kleine duimpje van het EK’. Die stand bleef lange tijd op het scorebord staan, want hoewel Engeland veruit het meeste balbezit had, creëerde de ploeg amper kansen door het compact staande IJsland. De Scandinaviërs haalden vrij gemakkelijk de rust ondanks schoten van Harry Kane en Wayne Rooney.

Ook in de tweede helft slaagden de manschappen van bondscoach Lars Lagerbäck hier uitstekend in. Na een klein uur spelen kreeg de ploeg via een omhaal van doelpuntenmaker Sigurðsson zelfs een gigantische kans op de 1-3, maar Joe Hart redde uitstekend evenals op een hard schot van Aron Gunnarsson diep in de slotfase. In diezelfde slotfase poogde Engeland, dat Jamie Vardy na ruim een uur had ingebracht, er alles aan te doen om de druk op te voeren en kansen te creëren, maar deze bleven uit.

Ook in de allerlaatste minuten hielden de Scandinaviërs stand en daarmee tekenden zij voor de grootste verrassing van het EK (1-2). Voor IJsland wacht komende zondag gastland Frankrijk in de kwartfinale. Van de vier Britse landen is alleen Wales nog in de race om de Europese titel.

Door: Joey Knobben