01.07.2016 22:50

Wales maakt stunt compleet; België naar huis

De grootste stunt van het toernooi is vrijdagavond op naam van Wales gekomen. In een zinderende wedstrijd versloegen de Britten België met een overtuigende 3-1 zege.

België begon in Lille wervelend aan de wedstrijd. De Rode Duivels wilden dicht bij huis een statement maken en al snel laten zien wat de intenties waren. Via Eden Hazard en Yannick Ferreira-Carrasco zocht België veelvuldig de aanval. Het was echter Radja Nainggolan die na een klein kwartier de wedstrijd openbrak. Een fantastisch afstandsschot van de speler van AS Roma was keeper Wayne Hennessey te machtig en bracht de 0-1 op het scorebord.

Wales had na deze tegentreffer een paar minuten nodig om zich te herpakken, maar wist na ruim twintig minuten de wedstrijd meer en meer naar zich toe te trekken. Aan de hand van Gareth Bale n Aaron Ramsey trokken de Britten meer en meer naar voren. Nadat Neil Taylor op aangeven van Ramsey een grote kans om zeep hielp, wist aanvoerder Ashley Williams op het half uur wel het net te vinden. Wederom op aangeven van Ramsey kopte de verdediger onhoudbaar binnen voor de gelijkmaker.

Kort na de rust herpakte België zich en wist het initiatief weer naar zich toe te trekken. Via Romalu Lukaku kregen de Belgen een aantal kansen, maar verzilveren was niet aan de spits besteed. Aan de andere kant lukt dat in de 55e minuut wel. Ramsey bediende spits Hal Robson-Kanu, doe met een prachtige voetbeweging zichzelf in de zestien vrijspeelde. De drie verdedigers om hem heen stuurde hij het bos in, waarna hij koelbloedig Thibaut Courtois verschalkte voor de 2-1.

Pas een klein kwartier voor tijd wist België echt tot een slotoffensief te komen. Door diverse aanvallende wissels begon de belegering van het strafschopgebied van Wales, maar daardoor werd het daar ook wel erg druk. Wales wist dan ook relatief eenvoudig stand te houden, wat België tot wanhoop dreef.

In één van de sporadische tegenstoten gooide Sam Vokes vijf minuten voor tijd de wedstrijd definitief op slot. Achterin bij België lag het open, waardoor Chris Gunter op rechts veel ruimte had voor een goede voorzet. Vokes moest met zijn kopbal nog wel veel werk doen, maar hij raakte de bal perfect en liet Courtois voor de derde keer kansloos.

Door deze 3-1 zege weet Portugal dat het zich woensdagavond op mag gaan maken voor een wedstrijd met Wales. Cristiano Ronaldo en Gareth Bale gaan dan onderling uitmaken welke Real Madrid ster naar de finale van dit EK gaat.

Door: Dennis Korpel