06.07.2016 09:30

Wales in de recordboeken bij zege op Portugal

Waar België de topfavoriet was voor het bereiken van de halve finale op het EK, daar liet Wales zien dat het niet onderschat mag worden. Ondanks een 1-0 achterstand knokte het land zich terug en won het met 3-1. In de halve finale wacht nu een ontmoeting met Portugal, dat nog geen wedstrijd won na negentig minuten op dit EK.

Weet Wales ook de Portugese horde te nemen, dan zijn zij het eerste land ooit dat zich weet te plaatsen voor de finale tijdens het debuut op een EK-toernooi waarbij met kwartfinales werd gespeeld. Zweden redde het in 1992 als gastland tot de halve finale, waarin Duitsland (3-2) uiteindelijk te sterk bleek. Ook Portugal wist op het EK van 1984 net de finale niet te halen.

Zij strandden daar in de halve finale op Frankrijk, dat na verlenging met 3-2 te sterk bleek. Wales trof Portugal drie keer eerder in de interlandhistorie en won één van die duels. Dat was in 1951, toen het 2-1 werd. In 2000 speelden beide landen voor het laatst tegen elkaar: Portugal won toen met 3-0.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner