06.07.2016 17:12

Frankrijk wil breken met recente geschiedenis

Als je het aan bondscoach Didier Deschamps vraagt, dan is het de hoogste tijd dat zijn ploeg een einde maakt aan een periode van 58 jaar zonder een zege in een serieus duel met Duitsland. "De geschiedenis kunnen we niet meer veranderen", zo blikte hij vooruit op de kraker tussen beide ploegen van donderdag in de halve finale van het EK in Marseille. "Maar we kunnen wel een nieuwe pagina aan ons boek toevoegen."

Frankrijk was Duitsland sinds het WK van 1958 alleen nog maar in oefenduels de baas. Het gastland van deze Europese eindronde was twee jaar geleden in Brazilië tijdens de kwartfinale niet opgewassen tegen de latere wereldkampioen (1-0). Pijnlijk waren ook de nederlagen in de halve finales van de WK's van 1982 en 1986. "Ik heb het idee dat mijn spelers geloven in een goed resultaat", zei Deschamps, die als speler met de nationale ploeg wereld- en Europees kampioen werd. "Maar we spelen wel tegen misschien wel de beste ploeg tot nu toe op het WK. De spelers van Duitsland weten ook hoe je een groot toernooi moet winnen."

Frankrijk begon stroef aan het EK voor eigen publiek. Maar het gastland maakte in de kwartfinale wel indruk tegen IJsland, dat met aanvallend voetbal zoek werd gespeeld (5-2). "Tegen Duitsland gaan we ook niet achteroverleunen", beloofde Deschamps, die verder hoop kan putten uit een oefenzege van vorig jaar november op de Duitsers in Stade de France (2-0). Over de uitslag van die wedstrijd werd niet veel meer gepraat toen duidelijk werd dat terroristen bommen in het stadion wilden laten ontploffen. Dat lukte niet, maar ze richtten vervolgens wel een bloedbad aan in concertzaal Bataclan en op terrassen van cafés en restaurants in de hoofdstad van Frankrijk.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner