10.07.2016 23:32

Éder schiet Ronaldo-loos Portugal naar titel

De finale van het Europees kampioenschap in Frankrijk is gewonnen door Portugal. In een eindstrijd zonder echt spektakel viel de beslissing pas in de verlenging. De ingevallen spits Éder schoot Portugal naar de Europese titel. Ondanks het vroege uitvallen van Cristiano Ronaldo pakt Portugal hierdoor haar eerste hoofdprijs.

In het Stade de France kwam Frankrijk fel uit de kleedkamers. Net als tegen IJsland en Duitsland wilde de ploeg de tegenstander vroeg vastzetten op de eigen helft. Doordat Portugal onwennig en slordig aan de wedstrijd begon, lukte dat ook aardig, maar na tien minuten stond de wedstrijd even stil. Een duel tussen Dimitri Payet en Cristiano Ronaldo zorgde voor enorm veel pijn aan de knie bij Ronaldo. Terwijl hij zich buiten de lijnen liet behandelen, kopte Antoine Griezmann de bal bijna binnen. Een goede inzet vanaf de rand van de zestien werd door doelman Rui Patrício echter net onder de lat weggetikt.

Ronaldo keerde na de behandeling wel terug binnen de lijnen, maar moest zich na een klein half uur toch laten vervangen. De sterspeler moest met een brancard van het veld af en was in tranen. Dit had zoveel effect op de wedstrijd, dat beide ploegen moesten wennen aan de nieuwe situatie op het veld. Doordat zowel Portugal als Frankrijk onwennig bleef, kreeg de neutrale toeschouwer voor de rust amper kansen meer te zien.

Na de rust veranderde de wedstrijd meer en meer in een potje schaken. Portugal gaf nauwelijks ruimte weg, maar Frankrijk kreeg veelvuldig de bal door de slordigheden van Portugal. Halverwege de tweede helft wist Frankrijk uiteindelijk toch een gaatje te vinden, maar wederom Griezmann wist een goede kopkans niet in een treffer om te zetten.

In het laatste kwart van de wedstrijd deed Portugal aanvallend helemaal niets meer. De ploeg leek te hopen op een sporadische uitbraak en anders was een verlenging een prima alternatief. Frankrijk nam in de loop van de tweede helft ook steeds minder risico. Een afstandsschot van Moussa Sissoko was lange tijd het enige noemenswaardige. Invaller André-Pierre Gignac raakte in blessuretijd nog wel de paal, maar een verlenging kon niet voorkomen worden.

In de eerste helft van de verlenging viel er lange tijd ook niets te genieten. Raphaël Guerreiro, Blaise Matuidi en William Carvalho liepen al snel tegen een kaart aan, maar de echte ophef kwam in de 114e minuut. Doelman Hugo Lloris kon een kopbal van de ingevallen spits Éder nog maar net voor de lijn keren en wist Frankrijk daarmee in de wedstrijd te houden.

In de tweede helft van de verlenging was Portugal weer dicht bij een treffer. Uit een vrije trap raakte Guerreiro de lat. Doelman Lloris was kansloos, maar werd gered door het houtwerk. Een minuut later moest Lloris echter alsnog vissen. Éder deed zelf heel veel werk, nadat hij aan de linkerkant de bal kreeg. De spits dribbelde naar het centrum en haalde met rechts uit vanaf ruim twintig meter. Lloris ging nog wel naar de hoek, maar kon niet op tijd bij de bal en was geslagen.

Door: Dennis Korpel

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner