26.07.2016 22:35

Ajax maakt indruk maar remiseert tegen PAOK

Ajax heeft zichzelf in een lastige positie gevoetbald. In de eigen Amsterdam ArenA speelde de ploeg van Peter Bosz dinsdagavond in de derde voorronde van de Champions League met 1-1 gelijk tegen het Griekse PAOK Saloniki. Hoewel Ajax de betere ploeg was, vergaten de hoofdstedelingen zichzelf te belonen.

De Amsterdammers, die met Donny van de Beek en Jairo Riedewald op het middenveld begonnen, daar trainer Peter Bosz niet de beschikking had over Nemanja Gudelj (schorsing) en Riechedly Bazoer (blessure), openden sterk tegen de Grieken. Na ruim twintig minuten kwam Ajax op een 1-0 voorsprong, maar het doelpunt van Kasper Dolberg werd afgekeurd omdat hij zich in buitenspelpositie bevond.

Ajax ging door en een paar minuten later was de ploeg van Bosz opnieuw dichtbij een treffer. Jairo Riedewald schoot vanuit de tweede lijn op het doel van Panagiotis Glykos, maar zag zijn poging op de lat uiteenspatten. De thuisploeg was in die fase de bovenliggende partij. Jasper Cillessen kwam echter na een lange bal vanaf de Griekse helft ineens onnodig ver uit zijn goal, werd uitgespeeld door Djalma en zag de Angolees de bal vanuit zeer lastige hoek over Joël Veltman stiften: 0-1.

Zo kwam Ajax in het eerste half uur goed voor de dag, maar keek het toch tegen een achterstand aan. De Ajacieden rechtten de rug weer en ging op zoek naar de gelijkmaker. Even was het daar dichtbij, maar de volley van Anwar El Ghazi werd gekeerd door Glykos. Ook PAOK kreeg kansen, waarbij de oud-speler van FC Dordrecht, Garry Rodriguez, de grootste plaag was voor de Ajax-verdediging.

Het spelbeeld van de eerste helft zette zich voort in het tweede bedrijf: Ajax met het balbezit en PAOK op de verdedigende stellingen. De beloning voor de thuisploeg kwam na een klein uur spelen, toen Dolberg kaatste met Riedewald en van grote afstand uithaalde. Door een verraderlijke stuiter werd de doelman Glykos eindelijk gepasseerd: 1-1. Met aanvallende wissels probeerde Ajax nog iets te forceren, maar daar was het niet toe in staat.

Hoewel de Amsterdammers merkten dat PAOK wankelde, nam het zelf ook iets meer gas terug. Het eerste uur, waar de ploeg van Bosz constant druk zette op de Grieken, kostte namelijk veel kracht. Het zorgde ervoor dat beide ploegen iets gereserveerder gingen spelen. Kansen bleven daarom uit in het restant van de wedstrijd uit, ondanks de overwicht die Ajax bleef houden. Volgende week woensdag 3 augustus om 20.30 uur is de return van dit tweeluik.

Door: Bastiaan Vrijhof