12.11.2016 09:55

PSV moet bij dwang meewerken aan proces

Andrés Guardado (r.) probeert tijdens de Champions League-wedstrijd Atlético Madrid - PSV Augusto Fernández (l.) van zich af te schudden. (15-03-2016)
Andrés Guardado (r.) probeert tijdens de Champions League-wedstrijd Atlético Madrid - PSV Augusto Fernández (l.) van zich af te schudden. (15-03-2016)

Als het Openbaar Ministerie aanklopt bij PSV, moeten de Eindhovenaren meewerken aan het Spaanse onderzoek naar het vernederen van bedelaars door PSV-supporters, voor de wedstrijd Atlético Madrid - PSV vorig seizoen. Justitie in Spanje wil dat PSV de namen geeft van de fans die zich misdroegen in de hoofdstad, PSV is dat niet van plan.

De club nam na het incident in maart van dit jaar zelf initiatief om supporters te straffen, dit is ook gebeurd in Nederland. De Eindhovenaren vinden het nu onzin om na ruim een half jaar weer terug te komen op de zaak, vooral ook omdat er door Atlético Madrid en door de Spaanse justitie rond de wedstrijd weinig mee is gedaan. PSV-supporters werden gefilmd toen ze geld voor de ogen van bedelaars verbrandden, terwijl de bedelaars ook fysieke oefeningen moesten doen voor wat kleingeld.

De zaak werd breed uitgelicht in de media, waarna PSV in Nederland ingreep. Diverse supporters kregen een stadionverbod, waarna de club hen voldoende gestraft vond. Nu Atlético Madrid - PSV wederom op de agenda staat, komt men in Spanje opeens met allemaal eisen. PSV werd gevraagd de namen van de supporters vrij te geven, maar dat vertikt de club.

"PSV is verplicht om mee te werken en als ze dat niet doen kan het OM de informatie opeisen door die zelf te komen ophalen", stelt voetbaljurist Jan Kabalt in gesprek met De Telegraaf. "Het is weliswaar geen zware kwestie, maar de ervaring leert, dat er wel wordt doorgepakt, als zo’n zaak in de spotlights komt." Het OM bevestigt deze situatie.

"Er zijn inderdaad mogelijkheden om de informatie te vorderen, al hangt dat wel samen met de feiten waar het om gaat en de context. Het is dan de vraag of de inzet van die middelen proportioneel is. We zijn nu in overleg met het Spaanse OM over het standpunt van PSV en verwachten daar volgende week meer over te horen."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner