08.12.2016 20:56

Europese overwintering AZ na zege op Zenit

De spelers van AZ vieren de 1-0 tegen Zenit St. Petersburg. (08-12-2016)
De spelers van AZ vieren de 1-0 tegen Zenit St. Petersburg. (08-12-2016)

AZ heeft donderdagavond het kunststukje geflikt tegen Zenit Sint-Petersburg. De ploeg van trainer John van den Brom slaagde er in een spectaculair duel in om met 3-2 te zegevieren tegen de Russische groepswinnaar en overwintert daardoor in de Europa League.

AZ begon uitstekend aan het ‘alles-of-niets-duel’. Aanvoerder Ben Rienstra gaf na zeven minuten het perfecte voorbeeld door de bal in de as van het veld af te pakken van Zenit-sterspeler Giuliano, vervolgens door te stomen richting de zestien en haarfijn af te ronden met een geplaatst schot in de linkerhoek (1-0). Niet veel later dacht Robert Mühren de marge te verdubbelen, maar de spits zag zijn poging na een goed passje van Wout Weghorst centimeters naast het doel verdwijnen.

Vervolgens begon een fase waarin Zenit, dat bepaald niet met een B-elftal aan de aftrap stond, het heft in handen wist te nemen. De Russische miljoenenploeg kreeg diverse kansen, maar telkens was het een AZ-verdediger of doelman Sergio Rochet die in de weg stond. Kort voor de theepauze trok Ridgeciano Haps, die speelde op pijnstillers vanwege een blessure, mee ten aanval. Na een passje van Rienstra wist de linksback het leer voor zijn rechterbeen vrij te spelen, waarna hij keurig uithaalde in de rechterhoek. Een ideaal moment voor de 2-0, waarna Robert Mühren in de blessuretijd zelfs nog de paal raakte.

Na de thee wist Zenit het de thuisploeg nog knap lastig te maken. Na een klein uur spelen bereikte Aleksandr Anyukov de opstomende Giuliano die ineens snoeihard uithaalde in de rechterbovenhoek en Rochet daarmee kansloos liet (2-1). De bezoekers waren vermoedelijk nog niet uitgejuicht toen Mühren van dichtbij de 3-1 op zijn schoen had, maar doelman Yuriy Lodygin knap zag redden. Muamer Tanković wist AZ na 68 minuten wel weer wat adem te verschaffen. De Zweed schoot prachtig via de onderkant van de lat raak (3-1) en deed het AFAS stadion ontploffen.

Tien minuten voor tijd werd het toch weer bibberen voor de Alkmaarders toen Stijn Wuytens een voorzet van invaller Aleksandr Kokorin in zijn eigen doel gleed (3-2). De slotfase kende nog enkele hachelijke momenten, maar deze wist AZ te doorstaan. Door de minieme zege is Europese overwintering een feit voor de ploeg van Van den Brom. Met acht punten gaat AZ als nummer twee achter Zenit door naar de laatste 32 van de Europa League.

Door: Joey Knobben

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner