26.02.2017 16:23

AZ herstelt niet volledig van Europese domper

AZ-speler Stijn Wuytens probeert PEC Zwolle-middenvelder Kingsley Ehizibue van de bal te zetten. (26-02-2017)

In de strijd om plek vier heeft AZ puntenverlies geleden. De Alkmaarders kwamen zondagmiddag in eigen huis pas laat naast PEC Zwolle, een winnende treffer viel vervolgens niet meer: 1-1. Het gelijkspel is een hele kleine pleister op een grote Europese wond. AZ verloor donderdag met maar liefst 1-7 van Olympique Lyon.

Na wat rommelig aftasten in de openingsfase pakte AZ het initiatief, maar in de eerste helft stond het gebrek aan gecreëerde kansen centraal. AZ werd gevaarlijk via vrije trappen en een hard schot van Wout Weghorst, PEC Zwolle noteerde pas vlak voor het rustsignaal het eerste schot tussen de palen. Ouasim Bouy plaatste een zwakke vrije trap in de handen van Tim Krul. Gelukkig had vooral PEC Zwolle een betere tweede helft voor ogen.

De uitploeg kwam geweldig uit de kleedkamer en zette AZ direct onder druk. Derrick Luckassen was twee keer belangrijk bij uitbraken van PEC Zwolle. Eerst hinderde hij Queensy Menig in zijn poging op doel, waardoor de bal naast ging, daarna zat Luckassen spits Nicolai Brock-Madsen in de weg. De aanvalsleider wilde net uithalen, toen Luckassen met een sliding op de bal het speeltuig over de eigen achterlijn werkte.

De aanvalsdrang van PEC Zwolle werd echter alsnog beloond binnen vijf minuten na rust. Een korte corner werd door Django Warmerdam richting de penaltystip gewerkt, waar Ryan Thomas vlammend binnen schoot. AZ nam het initiatief, dat het in de eerste helft ook grotendeels had, weer terug. Het was echter PEC Zwolle dat de betere kansen kreeg. Zo redde Krul fenomenaal op een schot van Menig, die van dichtbij aan kon leggen na een tikje van Brock-Madsen. De huurling van Ajax kreeg na ruim een uur spelen weer een prima gelegenheid op de 0-2, maar hij wipte de bal over Krul en het doel heen na een lange bal van achteruit.

In de slotfase bracht AZ-trainer John van den Brom met Fred Friday een extra spits in het veld en dat sorteerde meteen effect. De Nigeriaan beloonde het goede spel van Levi García eindelijk. De vleugelspeler zag meerdere collega’s falen na goede acties, maar Friday tikte wel binnen bij de tweede paal, nadat García Bart Schenkeveld van zich afzette. Beide ploegen gooiden het vervolgens nog vol op de winst, maar gescoord werd er niet meer.

Door de remise ziet AZ concurrent FC Utrecht uitlopen in de strijd om de vierde plek van de Eredivisie. De Domstedelingen wonnen zaterdagavond met 3-2 van FC Groningen. PEC Zwolle zal het punt koesteren, het degradatiespook wordt weer iets verdrongen.

Door: Jos Boesveld