11.04.2017 13:51

Dortmund-Monaco: het duel tussen de spitsen

Vanavond zullen de eerste twee kwartfinales van de Champions League gespeeld worden. De ogen zijn vooral gericht op Juventus tegen Barcelona, maar tegelijkertijd neemt Borussia Dortmund het op tegen AS Monaco. Oftewel, het duel tussen de twee topspitsen: Pierre-Emerick Aubameyang en Kylian Mbappé. 

Pierre-Emerick Aubameyang: snel en frivool

Aubameyang is bij Dortmund bezig aan zijn meest doelpuntrijke seizoen ooit. In de Bundesliga wist de spits in 26 duels al 25 keer het net te vinden. Daarmee heeft hij zijn totale doelpuntenaantal van afgelopen seizoen al geëvenaard. Ook staat hij momenteel op plek twee in de topscorerslijst in de Bundesliga. In Europees verband heeft de Gabonees in zeven duels ook zeven doelpunten gemaakt. De in 2015 uitgeroepen Afrikaans voetballer van het jaar is belangrijk voor de 'Schwarzgelben'. "Hij moet de absolute topvorm hebben, willen we kans maken op de halve finales", geeft trainer Thomas Tuchel aan in de persconferentie vooraf aan deze ontmoeting. Aubameyang staat buiten zijn scoringsvermogen ook bekend om zijn snelheid. "Uit tests zou blijken dat hij over dertig meter sneller zou zijn dan sprintkoning Usain Bolt", publiceert de NOS. Aubameyang speelde overigens ook nog één seizoen voor de Franse tegenstander uit Monaco. Dit was in het seizoen 2010-2011. 

Kylian Mbappé: toptalent en "de nieuwe Thierry Henry"

Anderzijds is daar dus supertalent Kylian Mbappé. De nog maar 18-jarige spits is op dreef. In de laatste elf wedstrijden, scoorde hij twaalfmaal. In Europese wedstrijden maakte hij vooralsnog dit seizoen twee treffers in vijf duels. De Fransman staat al in de boeken als jongste debutant bij Monaco in de clubgeschiedenis. Al op 16-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste minuten voor de club. Begin 2016 volgde het volgende clubrecord. Hij werd de jongste doelpuntenmaker ooit voor Monaco toen hij voor het eerst scoorde op de leeftijd van 17 jaar en 62 dagen. Arsène Wenger had zijn mening over het supertalent al snel klaarliggen. "Hij is de nieuwe Thierry Henry", gaf hij aan. Vooralsnog heeft Mbappé meer wedstrijden in de Franse competitie gespeeld en vaker gescoord dan Henry op deze leeftijd. Mbappé heeft vooralsnog 33 competitiewedstrijden voor Monaco gespeeld waar Henry er 26 had gespeeld op de leeftijd van 18 jaar. Mbappé maakte tot nu toe dertien doelpunten waar Henry er zes maakte in zijn beginjaren. 

Het wordt de strijd tussen twee giganten. Enerzijds veel snelheid en frivoliteit. Anderzijds bescheidenheid en toptalent. Vanavond zal de ontmoeting om 20.45 uur plaatsvinden. Borussia Dortmund tegen AS Monaco. Oftewel, Aubameyang tegen Mbappé. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner