FC Schalke 04 won nog nooit in Nederland

De resultaten van FC Schalke 04 in Nederland bieden perspectief voor Ajax. Donderdagavond spelen de Amsterdammers in eigen huis tegen Ajax en de Duitsers wisten nog nooit te winnen in Nederland.

Vijf keer eerder speelde Schalke 04 in Europees verband op Nederlandse bodem. De club uit Gelsenkirchen nam het op tegen Feyenoord, PSV, Roda JC Kerkrade en FC Twente en ging vier keer onderuit. Eén keer vertrokken Die Königsblauen met één punt terug richting Gelsenkirchen.

Roda JC

De eerste keer dat Schalke 04 een wedstrijd afwerkte in Nederland was tijdens het seizoen 1996/1997. Roda JC, dat tegenwoordig vecht tegen degradatie, was destijds de tegenstander. Op Sportpark Kaalheide kwamen de Duitsers twee keer op voorsprong, maar toch moest Schalke 04 het doen met een gelijkspel (2-2) in Limburg. David Wagner, die tegenwoordig succesvol is als coach van het Engelse Huddersfield Town, nam de 0-1 voor zijn rekening. Edwin Vurens scoorde de 1-1, waarna Marc Wilmots de 1-2 op het scorebord wist te zetten. Via een eigen doelpunt van Tom Dooley kwam Roda JC wederom op gelijke hoogte. De wedstrijd in Gelsenkirchen eindigde overigens in een eenvoudige 3-0 overwinning voor Schalke 04.

Feyenoord

Feyenoord was in 2004 de tweede Nederlandse tegenstander van Schalke 04 en ook in Rotterdam wisten Die Königsblauen niet te winnen. Via Mike Hanke kwam Schalke 04 weliswaar na zes minuten op voorsprong, maar nog voor rust wist Feyenoord de achterstand om te buigen in een voorsprong. Salomon Kalou, die tegenwoordig zijn wedstrijden in de Bundesliga speelt namens Hertha BSC, was tweemaal trefzeker. Na rust werd er niet meer gescoord in De Kuip.

PSV

In het seizoen 2005/2006 trof Schalke 04 PSV. Wederom ging Schalke 04 in Nederland onderuit. Jan Vennegoor of Hesselink was met een kopbal na ruim een half uur spelen verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. Net als Roda JC ging PSV op bezoek in Gelsenkirchen overigens met ruime cijfers onderuit. Het werd 3-0 dankzij een hattrick van Levan Kobiashvili.

FC Twente

Twee keer ging Schalke 04 in het verleden op bezoek bij FC Twente. In 2008, toen Orlando EngelaarHeiko Westermann, Jefferson Farfán én Manuel Neuer, nog voor Schalke 04 speelden, werd het 2-1 voor de thuisploeg. Rob Wielaert en Kenneth Perez zorgden voor een Twentse voorsprong. Gerald Asamoah deed nog wat terug voor de Duitsers. Ook in 2012 nam FC Twente het in eigen huis op tegen Schalke 04. Toentertijd won FC Twente met 1-0 dankzij een strafschop van Luuk de Jong