13.04.2017 22:50

Fraaie late goal houdt Anderlecht in leven

Frank Acheampong (l.) snelt langs Marcos Rojo (r.). (13-04-2017)

RSC Anderlecht heeft donderdagavond in de slotfase een gelijkspel behaald tegen Manchester United. Een fraaie kopbal van Leander Dendoncker besloot het treffen op 1-1.

In de Belgische hoofdstad was het openingskwartier meteen de meest boeiende fase van de partij. De ploeg van René Weiler koos dapper de aanval en het spel golfde op en neer. Na een kwartier echter nam de ploeg van José Mourinho, waar Daley Blind negentig minuten op de bank bleef, de wedstrijd in de houdgreep. Jesse Lingard waarschuwde al door van dichtbij de paal te raken en vooral Serigne Mbodj zette een paar ijzersterke blokken om al snel erger te voorkomen.

Na een dik halfuur viel toch de treffer. Henrikh Mkhitaryan kreeg de bal op een paar meter van het doel in de rebound en kon domweg niet missen. Man Utd bleef voor rust de dominante ploeg, maar nam slechts een 0-1 mee de kleedkamer in. Ook in de tweede helft begon Anderlecht veelbelovend, maar al snel nam Manchester United de Belgen de wind uit de zeilen. Mkhitaryan kwam uit een voorzet van Matteo Darmian dicht bij 0-2, maar zijn inzet ging net naast.

Anderlecht deelde in het laatste kwart wat speldenprikjes uit, maar niets waarvan de bezoekers het echt heet onder de oksels kregen. In de slotfase moest Paul Pogba, op aangeven van Zlatan Ibrahimović de wedstrijd beslissen, maar de Fransman faalde oog in oog met doelman Marco Rubén. Daar kreeg de ploeg een dure rekening voor gepresenteerd: een prima voorzet van Ivan Obradović werd door Leander Dendoncker fraai binnengekopt. Het was de eerste bal op het doel van Sergio Romero, die David De Gea zoals gebruikelijk vervangt in dit toernooi.

De Nederlandse inbreng, die uit Bram Nuytinck had bestaan, werd in de toegevoegde tijd nog even uitgebreid met een korte invalbeurt voor Timothy Fosu-Mensah. Die slaagde er bovendien in om in die korte tijd nog een gele kaart op te lopen. De stand veranderde niet meer, waardoor Man Utd nog altijd als favoriet de return ingaat, maar Anderlecht heeft nog hoop door die fraaie gelijkmaker.

Door: Jan Willem Spaans