20.07.2017 20:02

Noorwegen voor het eerst verslagen door België

België heeft voor het eerst in de geschiedenis een officieel duel van Noorwegen gewonnen. Na negen nederlagen en een gelijkspel wist de ploeg Noorwegen met 2-0 te verslaan, dankzij doelpunten van Elke van Gorp en Janice Cayman.

In de eerste helft was er weinig verschil te merken tussen beide teams. Zowel België als Noorwegen kwam tot een paar kleine kansen, maar opgelegde kansen was geen van beide gegund. België werd als eerst gevaarlijk toen Elke van Gorp de bal vanuit een hoekschop voor haar voeten kreeg. De Belgische haalde uit met een volley, maar schoot de bal in de handen van de keepster.

De Noorse ploeg kreeg in de eerste helft ook niet veel kansen. Via de combinatie lukte het Noorwegen niet om in het strafschopgebied te komen, dus zocht de ploeg het door de lucht.  De vrije trappen en hoekschoppen die gegeven werden moesten kansen bieden. De zussen Hegerberg vonden elkaar hierin een paar keer goed. Terwijl de oudere zus, Andrine Stolsmo Hegerberg, de dode spelsituaties opeiste, probeerde de kopsterke Ada Stolsmo Hegerberg de ballen in het doel te werken.

De tweede helft bevatte, aan de kant van Noorwegen, meer kansen. België was feller en sneller en op verschillende momenten was Noorwegen slecht aan het verdedigen. Van Gorp zag een voorzet verlengd worden, waarna zij loerde op de rebound. De scheidsrechter had niet door dat zij buitenspel stond, waardoor zij vrij gemakkelijk de bal in het doel kon schieten.

Het tweede doelpunt, waarbij Cayman de doelpuntenmaakster was, was vooral het resultaat van het slechte uitverdedigen van Noorwegen. Meerdere Noorse speelsters vlogen onder de bal door uit een inworp, waarna twee Belgische aanvalsters klaar stonden om deze in te schieten. Cayman was de gelukkige en werkte de bal simpel af. Noorwegen zette de laatste twintig minuten nog alles op alles om wat teweeg te brengen, maar het haasten bij vrije trappen en inworpen kon geen verschil meer maken.