06.08.2017 19:11

Nederland wint EK ten koste van Denemarken

Nederland viert feest na de gemaakte 4-2 van Vivianne Miedema

Nederland heeft zondagavond ten koste van Denemarken het Europees Kampioenschap gewonnen. Na een gelijkwaardige eerste helft, maakten de OranjeLeeuwinnen na rust het verschil: 4-2.

De finale begon zoals elke finale zou moeten zijn, met een enorm hoog tempo. Na een paar onsuccesvolle aanvallen van Nederland was het het Denemarken dat op voorsprong kwam. Kika van Es stak een been uit om de opstomende Sanne Troelsgaard-Nielsen tegen te houden. Deze ging naar de grond, waardoor Denemarken een terechte penalty mocht nemen. Nadia Nadim was de aangewezen persoon om deze te nemen en met een hoog schot tegen de touwen liet zij Sari van Veenendaal kansloos achter.

Nederland wachtte niet lang met een reactie. Vier minuten later was het een dieptepass op Shanice van de Sanden die de vleugelaanvalster achter de verdediging zette. Van de Sanden brak uit en kon met een lage voorzet Vivianne Miedema voor het doel in scoringskans brengen. Miedema hoefde alleen een voet tegen de bal te zetten en op die manier trok zij de stand weer gelijk.

Even later kwam Nederland zelfs al op voorsprong, toen Lieke Martens besloot uit te halen. Na een combinatie met Shanice van de Landen, kwam zij vanaf een meter of twintig tot een schot. Het schot was goed geplaatst, waardoor ook de keepster niets meer te vertellen had.

Ook Nederland kon niet lang genieten van de voorsprong. Denemarken brak in de 33e minuut via rechts uit en Pernille Harder sloop het strafschopgebied in. Hierna schoot zij met links de bal in de onderhoek. Zo was het een eerste helft waar veel neutrale voetballiefhebbers van zouden smullen. Voor de voetbalfan met een favoriet was het iets minder fijn, aangezien het op deze manier ontzettend spannend bleef.

De tweede helft ging Nederland door met het doelpunten maken. Denemarken bleef echter steken op twee gemaakte doelpunten. Een makkelijk gegeven vrije trap was voor Sherida Spitse het moment om een keer op doel te schieten. Het slappe schot rolde langs de muur in de hoek, waar keepster Pedersen makkelijk bij kon zitten. Pedersen zag de bal het doel in gaan en Nederland stond zo weer op voorsprong. Daarna was de wedstrijd vooral fel en kwamen er een tijd lang minder grote kansen voor.

Denemarken leek niet meer door de Nederlandse muur te komen en de Leeuwinnen waren vooral bezig met overleven. Toen Denemarken meer risico ging nemen, kreeg ook Miedema meer ruimte. In de laatste minuut kwam zij nog een keer in stelling in het strafschopgebied, waarna zij met rechts de bal in de korte hoek schoot. Doelvrouw Pedersen dook de verre hoek in en zag haar ploeg nogmaals een tegendoelpunt incasseren: 4-2.