25.07.2018 22:22

Ziyech met rake knal nu al effectiever dan vorig jaar

Ajax heeft goede zaken gedaan in de eerste wedstrijd tegen Sturm Graz. In de tweede voorronde van de Champions League zegevierden de Amsterdammers met 2-0. Hakim Ziyech was dé uitblinker aan de kant van de thuisploeg.

De Marokkaans international, vorige maand met zijn land nog actief op het Wereldkampioenschap, kapte zich in de vijftiende minuut vrij en schoot vanaf ruim twintig meter met zijn rechterbeen raak. Sturm Graz-doelman Jörg Siebenhandl ging niet vrijuit, maar het zal Ziyech niet deren.

Vorig seizoen had de Marokkaan 65 pogingen nodig om zijn eerste doelpunt van buiten het strafschopgebied te produceren, maar nu was zijn eerste poging meteen raak. De ijzersterke Ziyech imponeerde met knappe acties en frivool spel.

In de tweede helft kreeg Ajax via Lasse Schöne de uitgelezen kans om de voorsprong te verdubbelen. De Deen, die op het afgelopen WK voor zijn land ook al faalde vanaf elf meter, zag zijn inzet gepareerd worden. Voor Schöne is het de derde gemiste strafschop op rij. In de rebound slaagde de 32-jarige middenvelder er alsnog in om de 2-0 op het bord te zetten.

Geen sterke cijfers
En zo reizen de Amsterdammers volgende week met een ruime marge naar Oostenrijk. Zo vanzelfsprekend was dat niet. Ajax kende voorafgaand aan het duel geen sterke cijfers in Europese voorrondes. In de afgelopen vijftien duels wonnen de Ajacieden slechts vijf keer. De andere wedstrijden werden verloren (zes keer) of gelijkgespeeld (negen keer).

In de tweede helft zag Ajax-coach Erik ten Hag de mogelijkheid om twee spelers een terugkeer te gunnen op de Nederlandse velden. Dušan Tadić kwam in plaats van doelpuntenmaker Schöne binnen de lijnen. Ook Daley Blind maakte kort voor tijd zijn rentree.