24.08.2018 10:00

De 5: grootste bedreigingen Nederland op UEFA ranking

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de vijf landen die Nederland achtervolgen op de UEFA ranking en hoe zij er voor staan dit seizoen in Europa. 

1 – Griekenland
De Grieken zijn de naaste belagers van Nederland en moeten een gat zien te dichten van 0.933 punten. Dit seizoen presteren de Griekse clubs al beter dan de Eredivisie-teams, met 2.100 punten om 1.700 punten. Bovendien heeft Griekenland nog drie ploegen (van de vijf gestarte teams) actief in Europa, terwijl Nederland alleen Ajax en PSV in de voorronde van de Champions League heeft. AEK Athene en PAOK Saloniki proberen zich te plaatsen voor het miljardenbal. Beide teams haalden goede resultaten in het heenduel: AEK Athene won bij MOL Vidi FC met 1-2, terwijl PAOK Saloniki op bezoek bij SL Benfica 1-1 gelijkspeelde. Olympiakos hoopt de Europa League te bereiken en versloeg Burnley FC in het eerste duel van de playoffs met 3-1. Atromitos en Asteras Tripolis liggen al uit de Europa League. 

2 – Zwitserland
Kampioen BSC Young Boys vecht met Dinamo Zagreb om een plek in het miljardenbal. Het heenduel in Zwitserland eindigde in 1-1. Daarnaast is FC Basel bezig aan een goede kwalificatiereeks, want onder meer Vitesse werd uitgeschakeld in de Europa League. In de playoffs hoopt het via Apollon Limassol het hoofdtoernooi te bereiken, de eerste wedstrijd eindigde in 3-2, mede door Ricky van Wolfswinkel die tweemaal het net vond. FC Zürich is al zeker van de groepsfase van de Europa League, terwijl FC Luzern en FC St. Gallen al uit het kwalificatietoernooi liggen. De Zwitsers behaalden tot op heden slechts 0.900 punten en hebben nog een achterstand van 1.633 punten op de Nederlandse clubs.

3 – Kroatië
Alle hoop in Kroatië is gevestigd op Dinamo Zagreb. De kampioen van de 1. HNL strijdt, zoals hierboven genoemd, met BSC Young Boys voor een plek in de groepsfase van de Champions League. Alle andere ploegen uit Kroatië zijn al uitgeschakeld in Europees verband. Zo ging NK Osijek (de PSV-beul van vorig seizoen) onderuit tegen Rangers FC, was Hajduk Split niet opgewassen tegen FCSB en moest HNK Rijeka haar meerdere erkennen in Sarpsborg 08. Zoals het er nu voor staat, zal Nederland niet veel last hebben van Kroatië op de UEFA ranking. Het land haalde al weer meer punten dan Nederland: 2.250.

4 – Tsjechië
De clubs uit Tsjechië doen het goed dit seizoen in Europa. Alleen Sparta Praag is al uit Europa, nadat Spartak Subotica (Servië) over twee duels te sterk was met 3-2 in de tweede voorronde van de Europa League. Ook Sigma Olomouc moet de voorrondes afwerken, maar zij verloren thuis het eerste duel van Sevilla FC met 0-1. Slavia Praag en FK Jablonec zijn al zeker van groepsfase van de Europa League, terwijl kampioen Viktoria Plzeň de kokers ingaat voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Tsjechië sprokkelde tot op heden 1.500 punten, maar dat is exclusief de drie geplaatste ploegen voor de Champions League en Europa League. Die bonuspunten moeten nog bijgeschreven worden. Tsjechië heeft nog een achterstand van 1.858 punten op Nederland.

5 – Cyprus
De Cyprioten begonnen dit seizoen met vier clubs in Europa en daar zijn er nog drie van over. Alleen Anorthosis Famagusta FC is al uitgeschakeld, die ploeg overleefde de eerste voorronde van de Europa League niet tegen het Albanese KF Laçi. APOEL Nicosia, Apollon Limassol en AEK Larnaca spelen alledrie de playoffs van de Europa League. Kampioen APOEL Nicosia won het eerste duel met 1-0 van FK Astana, AEK Larnaca speelde met 1-1 gelijk bij FK AS Trenčín en Apollon Limassol ging met 3-2 onderuit bij FC Basel (zie hierboven). Van de eerstvolgende belagers sprokkelden de clubs uit Cyprus de meeste punten: dit seizoen al 3.375. Daarmee staan ze nog wel altijd 3.358 punten achter op Nederland.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner