21.02.2019 20:50

RB Salzburg wervelt; funest nieuws voor Nederland

In de Europa League heeft RB Salzburg uitstekende zaken gedaan, al heeft dat resultaat voor Nederland grote, negatieve gevolgen. De Oostenrijkse club won in de return van de tweede ronde met 4-0 van Club Brugge door goals van Xaver Schlager, Munas Dabbur en Patson Daka (twee goals) en poetste zodoende de 2-1 nederlaag van een week geleden weg.

Dat RB Salzburg zegevierde en door is naar de volgende ronde is gezien de UEFA coëfficiëntenranglijst zeer slecht nieuws voor Nederland. Nederland hield tot donderdagavond de Oostenrijkers onder zich op die ranking, maar heeft nu de elfde plaats uit handen gegeven. Deze elfde plaats is zeer belangrijk, want dat betekent dat de Eredivisie-kampioen van 2019/20 zich direct plaatst voor de Champions League. Voorwaarde is wel dat de Champions League-winnaar van 2019 zich dan ook via de reguliere competitie plaatst voor het miljardenbal.

Nu Nederland een plaats is gezakt op de UEFA ranking, dreigt de route naar het hoofdtoernooi van de Champions League voor de kampioen van 2019/20 via de voorrondes te verlopen. De achterstand van Oostenrijk op Nederland was voor donderdag minder dan 0,2 punten, maar door de zege van RB Salzburg pakt Oostenrijk liefst 0,4 punten. Door de 0,4 staat het land nu op 30.850 punten, terwijl Nederland blijft steken op 30.633 punten. Bovendien kan Rapid Wien nog meer schade toebrengen, al is die kans niet zo groot. Rapid Wien speelt namelijk om 21.00 uur de lastige uitwedstrijd bij Inter.

Nederland heeft nu alle hoop gevestigd op Ajax. Als de Amsterdammers doorstoten naar de kwartfinale in de Champions League ten koste van Real Madrid krijgt het een bonuspunt en herovert Nederland de elfde plaats weer. Dat wordt echter een zeer lastige opgave, want Ajax reist op 5 maart voor de return naar Spanje af met een achterstand van 2-1 uit de heenwedstrijd.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner