12.06.2019 11:15

Oranje kan in september 9 punten achter de feiten aanlopen

Noord-Ierland gaat het Nederland ontzettend moeilijk maken in de kwalificatiepoule voor het Europees Kampioenschap. Na de overwinning van de Noord-Ieren van dinsdagavond op Wit-Rusland (0-1) gaat dat land nog altijd aan kop in de EK kwalificatiegroep C. 

Het Nederlands elftal werkte afgelopen week de finalerondes van de UEFA Nations League af, maar ondertussen gingen de kwalificatiewedstrijden voor het Europese eindtoernooi van 2020 gewoon verder. Noord-Ierland en Duitsland speelden twee wedstrijden, beide landen lieten daar geen steken vallen en staan dus op respectievelijk twaalf en negen punten in de poule komen. Het eerstvolgende duel van Oranje is op bezoek bij Duitsland. Als de ploeg van Ronald Koeman dat duel verliest, is de achterstand voor Nederland in juni op Duitsland en Noord-Ierland al negen punten. Een behoorlijk realistische en onwenselijke situatie.

Mogelijke situatie begin september in Oranje's kwalificatiepoule:

  1. Duitsland – 12 punten (4 duels)
  2. Noord-Ierland – 12 punten (4 duels)
  3. –––––––––––––––––––––––––––––
  4. Nederland – 3 punten (3 duels)

Eventuele escape
Nederland moet bij de eerste twee landen eindigen in de poule om het EK van 2020 te halen. Lukt het dat niet en eindigt het als derde, vierde of vijfde is het uitgeschakeld. Echter heeft Oranje door de groepswinst in de UEFA Nations League A nog een escape. Dat is een extra playoff-tweeluik die wordt afgewerkt waar Oranje zich al met zekerheid voor heeft gekwalificeerd. Het is een vangnet waarvan de kans aanwezig is dat Nederland daar gebruik van moet maken. Oranje speelt nog zes kwalificiatieduels, waarvan vier op vreemde bodem en twee in Nederland.

Het speelschema van Oranje in Groep C van de EK-kwalificatie:

  • Duitsland – Nederland: 6 september
  • Estland – Nederland: 9 september
  • Nederland – Noord-Ierland: 10 oktober
  • Wit-Rusland – Nederland: 13 oktober
  • Noord-Ierland – Nederland: 16 november
  • Nederland – Estland: 19 november

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner