17.04.2019 23:00

Tottenham bereikt voor eerste keer ooit halve finale CL

Tottenham Hotspur is de volgende tegenstander van Ajax in de Champions League. De ploeg van Mauricio Pochettino bereikte in een sensationeel duel met Manchester City (4-3) voor de eerste keer in 57 jaar de halve finale van het grootste Europese toernooi. In het Champions League tijdperk was dat nog nooit gelukt. Het treffen stond bol van de uitzonderlijke statistieken.

• Fans die de eerste tien minuten in het Etihad Stadium hadden gemist, zullen daar flink van gebaald hebben. In dat tijdsbestek waren er namelijk al vier doelpunten gemaakt. Eerst Raheem Sterling, vervolgens tweemaal Heung-min Son en Bernardo Silva maakte in de elfde minuut de 2-2. Nooit eerder vielen er sneller vier treffers in zo'n kort tijdsbestek.

• Voor de wedstrijd was de onderlinge balans tussen beide ploegen in evenwicht. Zowel Manchester City als Tottenham Hotspur hadden 61 keer tegen de ander gewonnen. De balans is nu in het voordeel van Manchester City met 62 zeges.

• Manchester City kreeg in de laatste tien wedstrijden twee goals tegen op eigen veld. Tottenham Hotspur scoorde tweemaal in de eerste tien minuten.

• Na 21 minuten zette Sterling zijn ploeg op 3-2. Ook binnen 22 minuten waren er nog nooit vijf doelpunten gemaakt in het miljardenbal. Sterling werd de eerste Engelsman met twee goals of meer in één Champions League-duel sinds 2009. Toen scoorde Frank Lampard tweemaal namens Chelsea FC tegen Liverpool FC.

• Er is geen speler die zo vaak scoorde tegen een top zes club uit de Premier League als Kun Agüero. De Argentijn scoorde de 4-2 tegen Tottenham en brengt zijn totaal aantal goals tegen Tottenham Hotspur, Manchester United, Chelsea FC, Liverpool FC en Arsenal FC naar 44 stuks.

• Er was uitschakeling voor Manchester City, maar toch bereikte het nog een unicum. In de geschiedenis van de club speelde Manchester City vijf wedstrijden tegen een Engelse ploeg. Telkens waren de landgenoten van de ploeg uit Manchester te sterk. Dat gebeurde in 1970/71 voor de eerste keer, toen Chelsea FC tweemaal met 1-0 wist te winnen. Vorig seizoen was verliezend Champions League-finalist Liverpool FC tweemaal te sterk:

In 1971 vs. Chelsea FC – 0-1
    In 2018 vs. Liverpool FC – 0-3
    In 2018 vs. Liverpool FC – 1-2
    In 2019 vs. Tottenham Hotspur – 0-1