01.06.2019 17:23

Warming up: 10 statistieken voor de CL-finale

Zaterdagavond wordt de grootste wedstrijd van het internationale clubvoetbal gespeeld in Madrid. In de finale van de Champions League nemen Liverpool FC en Tottenham Hotspur tegen elkaar op. Met deze 10 statistieken bereidt de liefhebber zich optimaal voor.

1. Tottenham overleeft ternauwernood
Liefst vijf keer stond Tottenham Hotspur gedurende de Champions League-campagne op de rand van uitschakeling, maar wist het toch te overleven. Tegen Manchester City en Ajax viel het kwartje in de slotseconden de goede kant op. En eerder in de groepsfase werd overwintering op het nippertje veilig gesteld. Thuis tegen PSV (2-1) werd pas twaalf minuten voor tijd de gelijkmaker geforceerd, tegen Inter (1-0) viel het winnende doelpunt in de tachtigste minuut en op bezoek bij FC Barcelona (1-1) werd het benodigde punt pas vijf minuten voor tijd gepakt.

2. Geen Duitsers in de finale
Voor Duitsers heeft de finale van de Champions League een bijzonder randje, omdat zij jaarlijks naar landgenoten konden kijken. Dit jaar staat er echter geen enkele Duitser in de finale, voor het eerst sinds 2011. Destijds speelden FC Barcelona en Manchester United (3-1) de finale zonder onze Oosterburen.

3. Ajax veroverde meeste UEFA-punten
Het avontuur van Ajax reikte nét niet tot de finale, maar de weg die het aflegde was heel lang. Via drie voorrondes, de groepsfase, Real Madrid, Juventus en één zege op Tottenham Hotspur verzamelden de Amsterdammers de meeste UEFA-punten van heel Europa. Ook een Champions League-winst van één van de Engelse ploegen kan daar geen verandering meer in brengen.

4. Finalisten verliezen ongekend vaak
De weg naar de finale kende vele hobbels en kuilen voor Liverpool en Tottenham. Gezamenlijk verloren de Engelse grootmachten liefst acht keer, een record sinds de huidige opzet van de Champions League. Tottenham ging onderuit tegen Inter, FC Barcelona, Manchester City en Ajax, Liverpool zag dat SSC Napoli, Rode Ster Belgrado en FC Barcelona eens te sterk was.

5. De lange weg naar de finale
Voor Tottenham en Liverpool begon het Champions League-seizoen in de groepsfase op 18 september 2018, maar andere deelnemers waren toen allang bezig. Op 26 juni 2018 werd de eerste kwalificatie afgewerkt tussen Drita, Santa Coloma, Red Imps en La Fiorita. 340 dagen later waren zij onderweg wel gesneuveld richting de finaledag.

6. Engelse finale niet uniek
Er was één keer eerder een volledig Engelse finale van de Champions League. In 2008 werd Edwin van der Sar de grote held door in de strafschoppenreeks het verschil te maken bij het duel tussen Manchester United en Chelsea.

7. Liverpool leunt op de backs
Niet Roberto Firmino, Sadio Mané of Mohamed Salah creëerde de meeste kansen voor Liverpool dit Champions League-seizoen, maar een verdediger. Trent Alexander-Arnold zette liefst 21 keer een ploeggenoot in kansrijke positie.

8. Madrid geliefde locatie
De finale wordt gespeeld in het Wanda Metropolitano van Atlético Madrid. De UEFA ziet de hoofdstad van Spanje graag als locatie voor het evenement van het jaar. Liefst vijf keer reisden de finalisten naar Madrid, alleen in Londen werd de Champions League-finale vaker afgewerkt: zeven keer.

9. De vloek van Klopp
De laatste zes finales als coach zag Jürgen Klopp verloren gaan. In 2013 verloor hij met Borussia Dortmund de finale van de Champions League van Bayern München en daarna volgden twee nederlagen in Duitse bekerfinales. Met Liverpool ging hij onderuit in de League Cup tegen Manchester City, in de finale van de Europa League tegen Sevilla en vorig jaar ging de Champions League-finale verloren tegen Real Madrid. Zeven maal is scheepsrecht?

10. De laatste 10 onderlinge ontmoetingen
Winst Liverpool: 5
Gelijkspel: 4
Winst Tottenham: 1

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner