28.08.2019 15:45

Eerste keer Champions League zonder Eredivisie-club dreigt

Ajax maakt zich op voor de return in de play-offs van de Champions League tegen APOEL Nicosia. De Amsterdammers speelden vorige week met 0-0 gelijk in Cyprus en moeten zien te voorkomen dat voor het eerst in de geschiedenis van het grootste Europese toernooi een Nederlandse club ontbreekt.

PSV werd eerder deze maand uitgeschakeld in de tweede voorronde tegen FC Basel en dus is de hoop van de Eredivisie gevestigd op de ploeg van Erik ten Hag. Sinds de huidige opzet van de Champions League (sinds 1992/93) was er altijd minstens één Nederlandse club vertegenwoordigd. Destijds was dat PSV, dat twee rondes overleefde en werd uitgeschakeld in de groepsfase. Een seizoen later (1993/94), toen Feyenoord in de tweede ronde instroomde en het toernooi nog een heel andere opzet kende, was het enige seizoen waarin geen enkele Eredivisie-club de groepsfase speelde. 

Als Ajax ten koste van APOEL Nicosia doorgaat, plaatst het zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Het zou voor de Amsterdammers de veertiende keer zijn dat het deelneemt aan het elitetoernooi. Daarmee is het niet de Nederlandse recordhouder, want PSV is met zestien deelnames nog altijd de Eredivisie-club die het vaakst het hoofdtoernooi bereikte.  

Nederlandse clubs met de meeste deelnames aan de Champions League (hoofdtoernooi): 

  • PSV – 16 deelnames
  • Ajax – 13 deelnames
  • Feyenoord – 6 deelnames
  • Willem II, sc Heerenveen, FC Twente, AZ Alkmaar – 1 deelname

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner