13.08.2019 09:30

Eerste keer Champions League zonder Eredivisie-club dreigt

Ajax maakt zich op voor de return in de derde voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki. De Amsterdammers moeten zien te voorkomen dat voor het eerst in de geschiedenis van het grootste Europese toernooi een Nederlandse club ontbreekt.

PSV werd eerder deze maand uitgeschakeld in de tweede voorronde tegen FC Basel en dus is de hoop van de Eredivisie gevestigd op de ploeg van Erik ten Hag. Sinds de huidige opzet van de Champions League (sinds 1992/93) was er altijd minstens één Nederlandse club vertegenwoordigd. Destijds was dat PSV, dat twee rondes overleefde en werd uitgeschakeld in de groepsfase. Een seizoen later (1993/94), toen Feyenoord in de tweede ronde instroomde, was het enige seizoen waarin geen enkele Eredivisie-club de groepsfase speelde. 

Als Ajax doorgaat ten koste van PAOK Saloniki, houdt het uitzicht op het hoofdtoernooi in het miljardenbal. Dan wacht nog een tweeluik in de play-offs tegen de winnaar van APOEL Nicosia en Qarabağ FK. Als Ajax ook die play-offs overleeft, doet het voor de veertiende keer meer aan de Champions League. Daarmee is het niet de Nederlandse recordhouder, want PSV is met zestien deelnames nog altijd de Eredivisie-club die het vaakst het hoofdtoernooi bereikte.  

Nederlandse clubs met de meeste deelnames aan de Champions League (hoofdtoernooi): 

  • PSV – 16 deelnames
  • Ajax – 13 deelnames
  • Feyenoord – 6 deelnames
  • Willem II, sc Heerenveen, FC Twente, AZ Alkmaar – 1 deelname

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner