29.08.2019 11:00

PSV, AZ en Feyenoord gaan voor herhaling uit 2016/17

De Eredivisie-clubs PSV, AZ Alkmaar en Feyenoord spelen donderdagavond de return in de play-offs van de Europa League, de laatste voorronde voordat de gekwalificeerde ploegen de kokers ingaan voor de groepsfase van het toernooi.

Alle drie de clubs eindigen het tweeluik met een thuiswedstrijd. PSV doet dat tegen Apollon Limassol (Cyprus), AZ Alkmaar duelleert met het Belgische Royal Antwerp FC, terwijl Feyenoord naar Hapoel Be'er Sheva (Israël) afreist. Mochten de drie vertegenwoordigers uit de Eredivisie slagen in hun missie en het hoofdtoernooi bereiken, ontstaat er een situatie die de afgelopen twee seizoen niet voorkwam. 

Een jaar geleden strandden namelijk Feyenoord, Vitesse en AZ Alkmaar allemaal in de voorrondes van de Europa League. Een seizoen daarvoor lukte alleen Vitesse het om de groepsfase te bereiken (al was het daarvoor direct gekwalificeerd als winnaar van de TOTO KNVB beker), terwijl Ajax, PSV en FC Utrecht allemaal werden uitgeschakeld in de voorrondes van het tweede Europese toernooi. 

In 2016/17 bereikten Ajax (finalist), AZ Alkmaar (laatste 32) en Feyenoord (laatste 48) wel alle drie het hoofdtoernooi. Alleen Heracles Almelo struikelde onderweg naar de groepsfase over het Portugese FC Arouca. PSV kwam destijds uit in de groepsfase van de Champions League. Ajax slaagde erin om APOEL Nicosia te verslaan en dus kunnen er voor het eerst in drie seizoenen weer vier Nederlandse clubs actief zijn in Europees verband dit seizoen.

Dit seizoen kunnen er dus eveneens drie clubs het hoofdtoernooi van de Europa League spelen. Dat gebeurde de afgelopen twee seizoenen niet, maar de jaren daarvoor kwam het zeer regelmatig voor. Vanaf 2011/12 tot en met 2016/17 zaten er namelijk vijf van de zes seizoenen minstens drie Eredivisie-clubs in de groepsfase van de Europa League. Het seizoen 2011/12 spande de kroon, toen Ajax, PSV, AZ Alkmaar, FC Utrecht en FC Twente allemaal de poulefase speelden. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner