30.08.2019 14:00

PSV en Feyenoord naar Portugal; AZ treft EL-winnaar 2017

De loting voor de groepsfase van de Europa League is vrijdagmiddag bekendgemaakt. Drie Nederlandse clubs gingen mee in de kokers: PSV, Feyenoord en AZ Alkmaar. Voor alledrie de ploegen liggen er mogelijkheden om Europees te overwinteren.

PSV
De ploeg van Mark van Bommel kan Oostenrijk een flinke tik uitdelen voor de UEFA-coëfficiëntenlijst. PSV treft namelijk in de poulefase van de Europa League één van de drie overgebleven clubs uit het Alpenland: LASK Linz. Nederland begon dit seizoen met een achterstand op de UEFA-ranking ten opzichte van Oostenrijk. Maar door de goede prestaties van de Eredivisie-clubs heeft Nederland een riante voorsprong genomen. LASK Linz uitschakelen kan de genadeklap betekenen. Daarnaast werd PSV nog gekoppeld aan het Sporting CP van Marcel Keizer en Rosenborg BK. 

 • Groep D
  PSV
  Sporting CP (Portugal)
  Rosenborg BK (Noorwegen)
  LASK Linz (Oostenrijk)

Feyenoord
Feyenoord zag FC Porto, Young Boys en Rangers FC uit de kokers rollen. Een lastige opgave, maar het zijn wel allemaal aantrekkelijke ploegen. Met FC Porto treffen de Rotterdammers een pittige tegenstander. Vorig seizoen haalde de Portugese club nog de kwartfinale van de Champions League. En Nederlandse clubs hebben het vaak lastig met ploegen uit Portugal, al is dat de laatste jaren wel iets anders, want van de laatste acht ontmoetingen in de hoofdtoernooien van Europese competities, werd er zeven keer niet verloren. Alleen FC Groningen ging in 2015 onderuit tegen SC Braga (1-0). In Rangers FC treft Feyenoord de club die het uitschakelde in 2002 toen het de UEFA Cup wist te winnen. 

 • Groep G
  Feyenoord
  FC Porto (Portugal)
  Young Boys (Zwitserland)
  Rangers FC (Schotland)

AZ Alkmaar
De ploeg van Arne Slot zat bij de loting in pot vier en had daardoor de grootste kans op een zware loting. Dat is achteraf nog enigszins meegevallen, want AZ Alkmaar trof Manchester United (de winnaar van 2017), Partizan Belgrado en Astana FK. De afgelopen jaren kwamen The Mancunians vaker naar Nederland, maar de Engelse grootmacht hield daar geen fijne herinneringen aan over. Zowel PSV (2-1) als Feyenoord (1-0) versloegen Manchester United. 

 • Groep L
  AZ Alkmaar
  Manchester United
  Partizan Belgrado
  Astana FK

De volledige loting:

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner